Kuzey Kore, Putin'in yakın zamanda ülkeyi ziyaret edeceği haberlerinin ortasında Rusya ile ‘yenilmez’ ilişkileriyle övünüyor

Kim, Rusya Günü vesilesiyle gönderdiği tebrik mesajında, Putin ile geçen yıl bir Rus uzay fırlatma üssünde yaptığı görüşmenin ‘yüzyıllık stratejik ilişkinin’ güçlenmesine katkıda bulunduğunu söyledi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Kim'in 13 Eylül'de Rusya'ya yaptığı ziyaret sırasında / Fotoğraf: AFP

Kuzey Kore Merkezi Haber Ajansı (KCNA) bugün (Çarşamba), Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yakın zamanda Kuzey Kore'ye ziyarette bulunacağı yönündeki haberler arasında Putin'e gönderdiği mesajda, ülkesinin Rusya için ‘yenilmez bir silah arkadaşı’ olduğunu söylediğini bildirdi.

Kim, Rusya Günü vesilesiyle gönderdiği tebrik mesajında, Putin ile geçen yıl bir Rus uzay fırlatma üssünde yaptığı görüşmenin ‘yüzyıllık stratejik ilişkinin’ güçlenmesine katkıda bulunduğunu söyledi. Mesaj, Rus Vedomosti gazetesinin pazartesi günü, Putin'in önümüzdeki haftalarda Kuzey Kore ve Vietnam'ı ziyaret edeceğini bildirmesinin ardından geldi.

Vietnamlı bir yetkili Reuters'e yaptığı açıklamada, Putin'in Vietnam ziyaretinin 19-20 Haziran tarihlerinde planlandığını, ancak henüz teyit edilmediğini söyledi. Kremlin, Rusya'nın Kuzey Kore ile her alanda iş birliğini güçlendirmek istediğini bildirdi, ancak ziyaret tarihini teyit etmedi.

Kim, eylül ayında Rusya'nın uzak doğusuna gitmiş, burada Vostochny Cosmodrome uzay üssünü (Vostoçni Uzay Üssü) gezmiş ve Putin kendisine uydu yapımında yardımcı olma sözü vermişti.

Kim ayrıca Rusya'yı ‘düşman güçlerden gelen tüm meydan okumaları, yaptırımları ve baskıları caydırarak ve ezerek’ güçlü bir ulus inşa etme çabalarında sonuç elde ettiği için övdü.

Pyongyang ve Moskova, son birkaç ay içinde hükümet, parlamento ve diğer heyetlerin karşılıklı ziyaretleriyle diplomatik ve güvenlik bağlarını giderek güçlendirdi.

Kuzey Koreli kamu güvenliği yetkililerinden oluşan bir grubun bu hafta Rusya'yı ziyaret etmesi planlanıyor.

Diğer yandan Güney Koreli ve ABD'li yetkililer Pyongyang'ı, nükleer ve füze programlarında teknolojik yardım karşılığında Ukrayna'ya karşı savaşını desteklemek için Rusya'ya silah göndermekle suçladı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU