İmamoğlu: İstanbul'a sahip çıkmak Fatih'in ve Atatürk'ün değerlerine sahip çıkmaktır

"21 yaşında İstanbul'da gönülleri fethedip, yeni bir çağ açan o Fatih'i, 38 yaşında bu cennet vatanı işgalden kurtarmak için yola koyulan ve tarihi seyrini değiştiren Mustafa Kemal'i hiç aklınızdan çıkarmayın"

Ekran alıntısı: X

İstanbul Büyükşehir Belediyesince (İBB), İstanbul'un fethinin 571. yıl dönümü etkinliği düzenlendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Maltepe Orhangazi Şehir Parkı'ndaki etkinlikte konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, dünya tarihinin fetihlerle dolu olduğunu söyledi.

İmamoğlu, "Ama İstanbul'un fethi, tarihin akışını değiştiren, bir çağı kapatıp yenisini açan çok özel bir fetihtir. İstanbul'un fethi, hissedin ki çok özeldir. Çünkü bir başka yönü vardır. Çünkü fethin fatihi çok özeldir. Fatih Sultan Mehmet, sadece 21 yaşında İstanbul'u fethetmek için yola koyulurken, hedeflerini toprakları değil, gönülleri fethetmek olarak tanımlamıştı. Bu büyük bir fark." ifadelerini kullandı.

Fatih Sultan Mehmet'in, büyük bir devlet insanı ve askeri deha olduğunu dile getiren İmamoğlu, Fatih'in çok iyi eğitim aldığını, çok yönlü bir entelektüel olduğunu ve dünyayı bildiğini kaydetti.

İmamoğlu, o çağda Fatih'in amacının insanlara boyun eğdirmek değil, herkes için onurlu bir hayat sağlamak olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'da herkesin inanç ve geleneklerini koruyan, adil ve hoşgörülü bir yönetim kurdu. Hiçbir bağnazlığa geçit vermedi. İslam'ın sevgi ve hoşgörüye dayalı özüne sahip çıktı. Manevi değerlerimizi yüceltti. Medeniyetimize çok büyük güç ve değer kattı. Orta Çağ'ın karanlığındaki Batı dünyasına örnek oldu. İstanbul'u, bu kadim kenti, Doğu ve Batı kültürlerinin buluştuğu bir dünya başkenti haline getirdi. İstanbul ta o zaman adaletin, hoşgörünün simgesi oldu.

Bakınız; bu şehre sahip çıkmak, bu şehrin her türlü ruhuna sahip çıkmak, Fatih Sultan Mehmet Han'ın, yeni bir çağ açan değerlerine sahip çıkmaktır. Bakınız; bu şehre sahip çıkmak, İstanbul'u işgalden kurtarıp, yeniden milletimize armağan eden Mustafa Kemal Atatürk'ün değerlerine sahip çıkmaktır. İstanbul'a sahip çıkmak; böylesi güçlü bir duygudur. Atatürk, ne demişti? ‘İstanbul, bizim tarihimizin ve medeniyetimizin özetidir’ demişti. Tarihimizin ve medeniyet özeti kadim İstanbul. Ne demek biliyor musunuz? Hiç kimseye ve hiçbir kesime ait değil. İstanbul, 16 milyon hemşehrimizin, 86 milyon vatandaşımızındır; hepimizindir, İstanbul, onu sevenlerin, ona özen ve saygı gösterenlerindir. İstanbul, sizlerindir. Burası Fatih Sultan Mehmet'in, Mustafa Kemal Atatürk'ün ve sizlerin şehridir. Bunu böyle bilelim ve böyle hissedelim. Asla bu duyguyu unutmayalım. 21 yaşında İstanbul'da gönülleri fethedip, yeni bir çağ açan o Fatih'i, 38 yaşında bu cennet vatanı işgalden kurtarmak için yola koyulan ve tarihi seyrini değiştiren Mustafa Kemal'i, ey hemşehrilerim, sevgili milletimiz, hiç ama hiç aklınızdan çıkarmayın. Ve mutlaka o şahsiyetleri tanıyın.

Onlar, girdikleri savaşları kazandıkları için değil; onlar, barışı kazandıkları için büyük, barışı kazandıkları için eşsizdirler. Barışı kazandıkları için tarihi, önemli şahsiyetlerdir. Onlar kardeşliğin, hoşgörünün, aklın ve bilimin peşinde koştukları için, insan olmaya değer verdikleri için dünya çapında saygınlar. Yüzyıllar geçse de öyle olacaklar. Fatih ve Atatürk'ün her daim o genç, o güçlü o cesur ruhları, bugünün gençleri, yani sizler için çok değerli bir rehberdir, kılavuzdur. Sevgili gençler; yıkmak değil yapmak için, ayırmak değil birleştirmek için yola koyulduklarında, önlerinde hiç kimse durmadı, duramaz. Yönünüzü geçmişe değil, geleceğe çevirdiğinizde, sizlerin de önünde hiçbir güç duramayacak.


Mehteran ve ışık gösterilerinin yapıldığı, havai fişeklerin atıldığı kutlama etkinliğinde şarkıcı Haluk Levent konser verdi.

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU