Ukrayna'da Kuzey Kore füzesi enkazı bulundu

Birleşmiş Milletler gözlemcileri, Rusya'nın 2 Ocak'ta Harkiv'e düzenlediği saldırıda Kuzey Kore'ye ait Hwasong 11 balistik füzesini kullandığını tespit etti

Kuzey Kore Lideri Kim Jong-un ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin (AP)

Birleşmiş Milletler'in (BM) yaptırım gözlemcilerine göre, ocak başında Rus ordusunun saldırısına uğrayan Ukrayna'nın Harkiv kentinde Kuzey Kore'ye ait Hwasong 11 balistik füzesinin parçaları bulundu.

Reuters'ın incelediği bir raporda gözlemciler, "2 Ocak 2024'te Ukrayna'nın Harkiv kentine düşen bir füzeden elde edilen enkazın KDHC'nin Hwasong 11 serisi füzelerine ait olduğunu" Güvenlik Konseyi'ne bildirdi. Kuzey Kore'nin resmi adı olan Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin kısaltması, KDHC.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Saldırıda en az üç kişi ölmüş ve 62 kişi yaralanmıştı. Raporda, Kuzey Kore füzelerinin Ukrayna'da kullanılmasının, Doğu Asya ülkesine uygulanan 2006 tarihli BM silah ambargosunu ihlal ettiği kaydedildi.

Gözlemciler Güvenlik Konseyi'nin Kuzey Kore yaptırım komitesine "Ukraynalı yetkililerin sağladığı yörünge bilgileri füzenin Rusya Federasyonu topraklarından fırlatıldığını gösteriyor" dedi.

Enkazı incelemek üzere nisan başlarında Ukrayna'ya giden yaptırım gözlemcileri, füzeyi Rusya'nın ürettiğine dair hiçbir kanıt bulamamıştı. Raporda, "füzenin nereden ya da kim tarafından fırlatıldığını bağımsız olarak tespit edemedikleri" belirtildi.

"Böyle bir konum, eğer füze Rus güçlerinin kontrolü altındaysa, muhtemelen Rusya Federasyonu yurttaşları tarafından tedarik edildiğini gösterecektir" diye eklendi.

Kuzey Kore nükleer füze programı nedeniyle BM yaptırımlarına maruz kalıyor ve nükleer silahları test etmesi ve kullanması yasaklanmış durumda. Ancak Kim Jong-un rejimi yaptırımları görmezden gelip bir dizi silah test ediyor ve bazı füze sistemlerini Rusya'yla paylaşıyor.

Ülke sadece geçen yıl 5'i kıtalararası balistik füze olmak üzere 30'dan fazla balistik füze denedi.

2022'de Kuzey Kore, ocak ve kasım arasında 70'ten fazla balistik ve seyir füzesi testi gerçekleştirerek Güney Kore ve Japonya'yı tehdit eden en yoğun füze faaliyeti dönemini yaşamıştı. Füzelerden bazılarının Japon hava sahasını aşması planlanmıştı.

2 Ocak'taki saldırının ardından Harkiv bölge savcılığı medyaya bir füzenin parçalarını göstermiş ve bunların Rus yapımı füzelerden elde edilen kalıntılardan farklı olduğunu, bunun "Kuzey Kore'nin tedarik ettiği bir füze olabileceğini" söylemişti.

ABD ve müttefikleri, Kuzey Kore'yi, Şubat 2022'de istila ettiği Ukrayna'ya karşı kullanmak üzere Rusya'ya silah transfer etmekle suçluyor. Moskova ve Pyongyang bu iddiaları reddediyor ancak geçen yıl askeri ilişkileri derinleştirme sözü vermişlerdi.

Şubatta ABD, Rusya'yı en az 9 kez Ukrayna'ya Kuzey Kore balistik füzeleri fırlatmakla suçlamış, Rusya ise bu suçlamayı reddetmişti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU