Çad'da 3,4 milyon kişi ‘kritik gıda güvensizliği durumuyla’ karşı karşıya

Çad'ın doğusundaki yerleşim bölgeleri, temel hizmetlere erişimin zayıf olduğu ülkenin en hassas bölgeleri arasında yer alıyor

Fotoğraf: AA

Sudan'daki savaştan kaçan kitlesel mülteci akını ve ‘finansman eksikliği’ nedeniyle, Çad'da 3,4 milyondan fazla insan acil insani yardım müdahalesine ihtiyaç duyuyor.

Sivil toplum kuruluşu Açlığa Karşı Eylem’in (Action Against Hunger) yaptığı açıklamaya göre Çad'da 3,4 milyon kişi şu anda kritik derecede gıda güvensizliği yaşıyor. Çad'ın doğusundaki yerleşim bölgeleri, temel hizmetlere erişimin zayıf olduğu ülkenin en hassas bölgeleri arasında yer alıyor ve mültecilerin gelişi ihtiyaçları önemli ölçüde arttırıyor.

 

Dünyanın en yoksul ülkelerinden biri olan Çad, ülke içinde ve komşu ülkelerde yaşanan çatışmalar nedeniyle yaklaşık 1,4 milyon ülke içinde yerinden edilmiş kişi ve mülteciye ev sahipliği yapıyor. Birleşmiş Milletler'e (BM) göre Nisan 2023 ortalarında Sudan'da iç savaşın patlak vermesinden önce Çad, 2003-2020 yılları arasında Darfur'daki savaştan kaçan 400 binden fazla mülteciye ev sahipliği yapıyordu. Sudanlı mültecilerin sayısı şu anda yüzde 88'i kadın ve çocuk olmak üzere 900 bini buluyor.

Açlığa Karşı Eylem, “Ekim 2023 ile Eylül 2024 arasında beklenen şiddetli akut yetersiz beslenme vakalarının sayısının yüzde 15 artışla 480 bin çocuğa ulaşacağı” uyarısında bulundu. Sınır Tanımayan Doktorlar, Kasım 2023'te Sudanlı mülteci çocuklar arasında şiddetli akut yetersiz beslenme oranının bazı mülteci kamplarında yüzde 4,8'e ulaşarak ‘Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) belirlediği acil durum eşiğinin iki katına çıkmasından’ duyduğu endişeyi dile getirmişti.

Açlığa Karşı Eylem'in Çad Direktörü Henri Noel Tatangang, “Bağışçıların, insani yardım müdahalesi için sürdürülebilir finansman sağlaması aciliyet arz ediyor” diyerek, şu anda bütçenin yalnızca yüzde 4,5'inin toplandığını belirtti. Sivil toplum kuruluşu, insani durumun ‘yağmur mevsimi ve kıtlık döneminin gelmesiyle’ daha da kötüleşeceğinden, bunun ise ihtiyaçları artırıp aynı zamanda bölgedeki savunmasız nüfuslara ulaşmayı zorlaştıracağından korkuyor.

Geçiş Dönemi Başkanı Muhammed İdris Debi İtno, şubat ayı ortasında, gelecekteki eylemleri veya ilgili nüfusları belirtmeden, geniş Orta Afrika ülkesinde ‘gıda acil durumu’ ilan etti. Ertesi ay, Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP), ‘mali zorluklar nedeniyle’ nisan ayı için gıda yardımının askıya alındığını duyurdu ve bağışçılara ‘tam bir felaketten’ kaçınmaları yönünde çağrıda bulundu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU