Murat Kurum: Benim dönemimde imar affı değil, imar barışı çıktı

Özdemir'in "İstanbul depreme hazır değil mi?" sorusuna "Değil. Çok net bir şekilde hiç hazır değil" diye yanıt verdi

Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, Cüneyt Özdemir’in YouTube kanalında yaptığı programa katılarak soruları yanıtladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Özdemir'in "İstanbul depreme hazır değil mi?" sorusuna "Değil. Çok net bir şekilde hiç hazır değil" karşılığı veren Kurum "21 yıldır Türkiye’yi yöneten AK Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayısınız. 5 yıl bakanlık yaptınız Neden hazırlamadınız İstanbul’u depreme?" sorusunu ise şöyle yanıtladı: "Biz 2013 yılında Cumhurbaşkanımız, 6306 sayılı yasa Gazi Meclisimiz’de kabul edildi, yürürlüğe girdi. O günden bugüne de 81 ilde kentsel dönüşümle ilgili mücadele ettik..."

Ne yanıt verdi?

Özdemir: İstanbul depreme hazır değil mi?

Kurum: Değil. Çok net bir şekilde hiç hazır değil?

Özdemir: Siz 21 yıldır Türkiye’yi yöneten AK Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayısınız. 2005 yılında TOKİ’de uzman olarak çalışmaya başlıyorsunuz. 2006-2008 yıllarından TOK İstanbul Uygulama Daire Başkanlığı Avrupa Yakası Uygulama Şube müdürü olmuşsunuz. İşin içindesiniz, İstanbul’dasınız. 2008-2018 yıllardı arasında TOKİ’nin iştiraki Emlak Konut’un Genel Müdürlüğü’nü yaptınız. Zaten 2018’den sonra 5 yıl bakanlık sürdü. Neden hazırlamadınız İstanbul’u depreme?

Kurum: Şöyle. Biz 2013 yılında Cumhurbaşkanımız, 6306 sayılı yasayı Gazi Meclisimiz’de kabul edildi, yürürlüğe girdi. O günden bugüne de 81 ilde kentsel dönüşümle ilgili mücadele ettik.

"İmar affı yapmadım"

Murat Kurum ile Özdemir arasında "imar affı"yla ilgili de şu diyalog yaşandı:

Özdemir: İmar affı zamanında yaptıklarınızdan pişman mısınız?

Kurum: Biz imar affıyla ilgili bir işlem yapmadık.

Özdemir: Sizin bakanlığınız zamanında çıkmadı mı?

Kurum: Yani benden önce çıktı, o da imar affı değil imar barışı.

"Erdoğan'a önceliklerimiz başka derim"

Murat Kurum, Kanal İstanbul projesinin sorulması üzerine, bu projenin şu an İstanbul'un gündeminde olmadığını, önceliklerinin deprem, ulaşım, sosyal yardımlar ve gençlerin geleceği olduğunu ifade etti.

Kanal İstanbul sorusuna ilişkin "Her gün soruyor. Çünkü soracakları hiç birşey yok. Vaatlerini de anlatamıyor. Önceliğimiz olmayan iş bizim gündemimizde değil" diyen Kurum "Yarın İBB Başkanı seçildiniz, Sayın Erdoğan da 'Kanal İstanbul'u yapalım' dedi, Siz de 'Bizim başka önceliklerimiz var' dermisiniz, diyebilir misiniz?' sorusuna ise şu cevabı verdi: Derim tabii, niye demeyim?

"İstanbul'un kaynakları yeter"

İstanbul'un kaynaklarının bu kente yeter düzeyde olduğunu belirterek, "Eğer bunu kullanırsan, İstanbul'a harcarsan yapamayacağın hiçbir şey yok. Bizim bütün vaatlerimizin, ulaşım, sosyal yardım, kentsel dönüşüm, otopark, hepsi 58 milyar dolar. İBB'nin bütçesi yıllık 7 milyar dolar. 5 yılda 35 milyar dolar eder. Bu paranın yüzde 70'ini yatırıma ayırırsanız, reklama, algıya değil, yatırıma ayırırsanız, yaklaşık yarısı zaten kendi bütçesinden çıkıyor. Diğer taraftan kalan işle alakalı biz diyoruz ki bütçeyi iki katına çıkaracağız." diye konuştu.

İmamoğlu'nun engellendiği yönündeki iddiasına ilişkin Kurum, şöyle konuştu:

"İstanbul'un önündeki engel Ekrem İmamoğlu'dur. Bırakın engellemeyi, İstanbul'un önündeki engel kendisidir. Engellenmişse madem 'İstanbul'un 7 milyar dolar kaynağı var.' diyorum. Madem biz engelledik, yaptırmadık, önüne taş koyduk; bu 7 milyar dolar kaynak nerede? Biz onlar gibi kuleler dizmiyoruz balya balya, kusura bakmasınlar. Ben, '7 milyar dolarla 5 senede bunları yapabilirim.' diyorum. Bu kaynak nerede? Borcu çıkmış 2,3 milyar dolardan 4 küsur milyar dolara. 'Engelleniyorum.' dediği yerde devlet bütçesini katbekat arttırmış. 6-7 kat arttırmışız 2018'den bugüne tıkır tıkır günü gününe ödemişiz parasını. Ya hep aynı siyaset, aynı ifadeler. Rakibimiz mazeret siyaseti yaparak, vurdumduymazlığının, tembelliğinin, ihmalkarlığının üstünü örtmeye çalışıyor."

 

Youtube, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU