Husiler: "Galaxy Leader ve mürettebatının kaderi, Hamas'ın elinde"

"İran destekli Husiler, Yemen'de merkezi hükümet olarak tanınmak istiyor"

Husiler, Galaxy Leader'a helikopterle operasyon düzenlemişti (Reuters)

Husiler, Kızıldeniz'de ele geçirdikleri Galaxy Leader gemisinin mürettebatının kaderinin Hamas'ın elinde olduğunu bildirdi.

İran destekli Husilerin sözcüsü Nasruldin Amer, ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından CNN'e dün yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:  

Gemi ve mürettebatının kaderi, Hamas direniş hareketiyle silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'ndaki kardeşlerimizin elinde.

Mürettebatla ne yapılacağına ilişkin Hamas'la aktif şekilde görüşmeleri sürdürdüklerini belirten sözcü, "Bu gemi üzerinde bizim hiçbir hak iddiamız yok" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Husiler, İsrail'in Gazze'ye saldırılarına misilleme olarak 19 Kasım'da düzenledikleri operasyonla kargo gemisine el koymuştu. Gemide 17'si Filipinler, ikisi Bulgaristan, üçü Ukrayna, ikisi Meksika ve biri de Romanya yurttaşı olmak üzere 25 kişi rehin alınmıştı. 

Filipinler Dışişleri Bakanlığı Göçmen İşçilerden Sorumlu Bakan Yardımcısı Eduardo de Vega, rehinelerin serbest bırakılmasıyla ilgili herhangi bir gelişme kaydedilemediğini belirtti.

De Vega, Galaxy Leader'daki son duruma dair şu bilgileri paylaştı: 

Husilerle ilgili yapılabilecek pek bir şey yok çünkü Gazze'deki çatışmaların sona erdiğini görene kadar gemiyi ve tüm mürettebatı rehin tutmaya devam edeceklerini söylüyorlar.

Filipinli yetkili, İran destekli grubun ayrıca rehinelerin serbest bırakılması karşılığında Yemen'de resmi hükümet olarak tanınmak istediklerini de bildirdi. Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor. Birleşmiş Milletler'in geçen yıl ocakta açıkladığı verilere göre Yemen'deki iç savaşta yaklaşık 377 bin kişi hayatını kaybetti.

De Vega, gemideki rehinelere şiddet uygulandığına dair herhangi bir kanıt görmediklerini de sözlerine ekledi. 

Birleşik Krallık'taki Ray Car Carriers adlı firmanın sahibi olduğu Galaxy Leader, Japonya merkezli NYK Line şirketi tarafından işletiliyor. Ray Car Carriers ise İsrailli iş insanı Abraham Ungar'a ait. 
 


Husiler, İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonunun ardından patlak veren Gazze savaşında İsrail'e karşı Hamas'ı destekliyor. Bu doğrultuda grup İsrail başta olmak üzere ABD ve Birleşik Krallık'a ait gemilere 31 Ekim'den beri saldırılar düzenliyor. Husilerin dün paylaştığı rakamlara göre şimdiye dek 73 gemi hedef alındı. 

ABD ise küresel deniz ticareti güvenliğini korumak amacıyla Batılı ülkelerin de katılımıyla Husilere karşı 18 Aralık 2023'te bir deniz gücü oluşturmuştu. Ayrıca Yemen'de Husilere ait hedeflere birçok saldırı düzenlenmişti. Husilerin lideri Abdulmelik el-Husi, bu saldırılarda 34 kayıp verdiklerini bildirmişti.


Independent Türkçe, CNN, AA

DAHA FAZLA HABER OKU