Haskoloğlu, Türkiye'deki siber güvenliğe yönelik endişelerini dile getirdi

135 milyon GSM numarası, isim ve soyisim verileri hacklenerek darkweb'de paylaşıldı

Hacker'ların ele geçirmesiyle 135 milyon Türk vatandaşının verileri tehdit altında / Fotoğraf: AFP

Gazeteci İbrahim Haskoloğlu, Türklere ait 135 milyon GSM numarası, isim ve soyisim verilerinin hacklenerek darkweb'de paylaşıldığını bildirdi.

Haskoloğlu, sosyal medya platformu "X" üzerinden yaptığı açıklamada, paylaşılan verilerde 3 ay önce aldığı telefon hattına dair bilgilerin de bulunduğunu bildirdi.
 


Independent Arabia'nın haberine göre, Haskoloğlu'nun iddiası hakkında yetkililer yorum yapmazken, bu konu birçok soruyu gündeme getirdi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası'ndan bir kaynak, "Yetkililer siber suçlara önem vermiyor ve bu nedenle tweetinde konuya ilişkin görüntüler ekleyen Haskoloğlu'nun son iddialarına rağmen harekete geçmediler" dedi.

Bir Türk araştırma kurumunun yetkilisi ise, iki yıl önce bu olayı duyurduğunda "kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirme ve yayma" suçundan tutuklanıp, kısa sürede serbest kalan Haskoloğlu'nun iddialarına vurgu yaptı.

Söz konusu yetkili, "Özellikle başka bir hacker'ın hükümet yetkililerinin verilerini yıllar önce yayınlaması nedeniyle bu önemli. Hükümet o zaman da harekete geçmedi. Bu nedenle son iddialar endişe verici" şeklinde konuştu.

Avrasya Araştırma Şirketi'nin kurucusu Kemal Özkiraz Alarabiya.net'e yaptığı açıklamada, "Yetkililer genellikle bu tür konularda yorum yapmıyor, ancak daha önce benzer sızıntıları ortaya çıkardığında Haskoloğlu'nu tutuklamışlardı. Bu da onun sızdırdığı bilgilerin doğru olabileceği anlamına geliyor" ifadelerini kullandı.

"Hükümet, hacker'lar tarafından elde edilen bilgileri, bu verileri satsalar bile vatandaşlarına yönelik bir ihlal veya tehdit olarak görmüyor" diyen Özkiraz, veri satışının tehlikeli bir konu olduğunu ve yetkililerin siber suçların faillerini takip etmesi gerektiğini vurguladı.

Haskoloğlu 2022'de, bir hacker grubunun e-devlet ve devlete ait sitelerden verileri çaldığını duyurmuştu.

Bunun ardından, "kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirme ve yayma" suçundan tutuklanmıştı.

Haskoloğlu, kısa bir süre sonra kendisine yönelik açılan davadan beraat etmişti.
 


Söz konusu gazetecinin, "X" hesabından yaptığı duyurunun ardından ülkede siber suçlar konusu tekrar gündeme geldi, ancak yetkililer bu iddialara ilişkin henüz bir açıklama yapmadı.

Haskoloğlu paylaşımında, "Beni dava edeceğiniz kadar şunlarla uğraşsaydınız belki bu kadar yayılmazdı" diye yazdı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

DAHA FAZLA HABER OKU