Cunta yönetimlerinin iktidarda olduğu Batı Afrika ülkeleri Nijer, Mali ve Burkina Faso, ülkelerindeki İslamcı militanlarla mücadele için ortak güvenlik gücü oluşturmaya karar verdi.
Nijer Genelkurmay Başkanı Musa Salu Barmou, Niamey'de gerçekleştirilen görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada, "Yeni görev gücü bölgemizdeki güvenlik durumunu düşünerek mümkün olan en kısa sürede operasyonel hale gelecek. Üç ülkenin göçlerini birleştirerek, ortak güvenliği sağlayacak koşullar oluşturabileceği konusunda mutabıkız" dedi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Yeni güvenlik gücünün boyutu hakkında bilgi vermeyen Barmau, üç ülkenin ortak bir operasyon konsepti oluşturacağını ve birbirinin güvenlik misyonlarına erişebileceklerini söyledi.
İslamcı militanlarla savaşmak için yeni bir ortak güç oluşturulması, Fransa'yla ilişkilerini kesen üç komşu ülkeyi birbirine yaklaştıran son adım oldu.
Son üç yılda gerçekleşen darbelerle yönetiminin ordunun eline geçtiği Nijer, Mali ve Burkina Faso, eski sömürgecileri Fransa'yla ilişkileri keserek Rusya'yla yakınlaşma yoluna gitmişti.
Üç ülke geçen yıl, bir federasyon kurma hedefiyle Sahel Devletleri İttifakı'nı oluşturmuştu.
Üç ülkenin yönetimleri geçen ocakta, bölgesel blok Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'ndan (ECOWAS) çekilme niyetinde olduklarını açıklamıştı. ECOWAS, askeri darbeler nedeniyle üç ülkeye de daha önce yaptırım uygulamıştı.
Üç ülkede El Kaide ve IŞİD'e bağlı militanların gerçekleştirdiği şiddet eylemleri nedeniyle sivil hükümetlere karşı öfke oluşmuş ve bu durum peş peşe gelen askeri darbelere zemin hazırlayan faktörlerden biri olmuştu.
Mali'nin kuzeyindeki bölgelerde 2012'de isyan girişiminde bulunan İslamcı örgütlerin etkisi 2015'te komşu Nijer ve Burkina Faso'ya yayılmıştı.
Bölgedeki şiddet sarmalı nedeniyle şu ana kadar binlerce kişinin öldüğü, milyonlarca kişinin de göç etmek zorunda kaldığı tahmin ediliyor.