Nijeryalı göçmen Birleşik Krallık'ın en büyük gözaltı merkezinde hayatını kaybetti

“Her şeyi kendi içinde yaşardı. Çok fazla konuşmazdı. Buradayken mutlu olduğunu düşünmüyorum”

Birleşik Krallık İçişleri Bakanlığı perşembe günü Harmondsworth’te bulunan geri gönderme merkezindeki hücresinde ölü bulunan gözaltında tutulan göçmen hakkında soruşturma başlatılacağını söyledi (AFP)

Nijeryalı bir göçmen Birleşik Krallık'ın en büyük gözaltı merkezinde hayatını kaybetti.

Birleşik Krallık İçişleri Bakanlığı perşembe günü Harmondsworth’te bulunan geri gönderme merkezindeki hücresinde gözaltındayken ölü bulunan göçmen hakkında soruşturma başlatılacağını söyledi.

Hücresinde hareketsiz halde yatan Oscar Okwurime gözaltındaki başka bir göçmen tarafından bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bir yıldır Hardmondsworth’da bulunan 24 yaşındaki Tapiwa Furumdi o sırada yan hücredeydi. Furumdi, The Independent’a şok ve öfke içinde yaptığı açıklamada yandaki hücreden bir ses duyduğunu söyledi.

Furumdi “Hücreye biri girdi, bir ceset buldu ve ses çıkarmaya başladı. Onun çoktan hayatını kaybettiği apaçık ortaydı. Şöyle bir şey duydum: ‘Kanlı göç, bize neler yaptığına bir bakın’. Hücreye baktığımda, dili şişmiş ve tamamen ağzından dışarı fırlamıştı. Düşündükçe hala tüylerim diken diken oluyor” dedi.

Zimbabve’li Furumdi yetkililerin anında olay yerine intikal ettiğini ancak “onun çoktan hayatını kaybettiğinin apaçık ortada olduğunu” söyledi ve adamın nasıl öldüğünün belli olmadığını sözlerine ekledi.

Hayatını kaybeden kişiyi yakından tanımadığını belirten Furumdi onu “sessiz biri” diye tanımlayarak sözlerini şöyle sürdürdü:

Özel hayatını pek paylaşmazdı. Kendi halindeydi. Çok fazla konuşmazdı. Buradayken mutlu olduğunu düşünmüyorum. Çok üzücü. Onun adına üzüldüm.

Adamın herhangi bir sağlık problemi olmadığını belirten Furumdi sözlerine şunları ekledi:

Burda yaşanmaması gereken çok şeye şahit oldum ancak böylesini görmedim.

Birleşik Krallık İçişleri Bakanlığı sözcüsü “Gözaltındayken yaşanan her ölüm trajik bir olaydır. Temennilerimiz ve başsağlığı dileklerimizi Okwurime’nin ailesi ve arkadaşlarına sunuyoruz. Himayemiz altındaki herkesin refahı bizim için azami önemde. Göçmen gözaltı merkezindeki tüm ölümler polisin, adli tabibin ve bağımsız Cezaevleri ve Gözaltı Ombudsmanı’nın soruşturmasına tabidir” diye konuştu.

Haber, hükümetin Birleşik Krallık’taki göçmenlerin gözaltında süresiz tutulmasına son verilmesi yönünde geniş çaptaki çağrıları reddetmesinin ardından geldi. Hükümet zaman belirlemenin göçmenlerin etkili şekilde kontrol edilmesine “ciddi bir engel” teşkil edeceğini ileri sürmüştü.

Kampanyacılar uzun zamandır bakanlara göçmenlerin geri gönderilmek üzere gözaltında tutulduğu merkezlere 28 günlük bir sınır getirmesi yönünde baskı yapıyor. Kampanyacılar mevcut sistemin gözaltında tutulanların sağlığına ciddi zarar verdiğini söylüyor.

Temmuzda kabinenin önceki Muhafazakar Parti bakanları, İçişleri Bakanlığı’na göçmenlerin gözaltında tutulmasına zaman sınırlaması getirilmesini reddettiği için saldırmıştı. Bakanlar kişileri süresiz bir şekilde gözaltında tutmanın “açıkça utanç verici” olduğunu söylemişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news

Independent Türkçe için çeviren: Ayşe Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU