Elektronik cihaz bağımlılığı Z kuşağında miyop salgını başlattı

"Çok endişelendirici"

Uzmanlar, gençlerin elektronik cihazlarla harcadığı zamanın kısıtlanması gerektiğine işaret etti (Unsplash)

Uzmanlar, daha fazla elektronik cihaz kullanımı yüzünden Z kuşağında miyop salgını başladığını bildirdi. 

Birleşik Krallık'taki (BK) Londra Lazer Göz Kliniği'nden Joern Jorgensen, ergenlik dönemindeki gençlerin, genelde kapalı alanlarda elektronik cihazlarla vakit geçirdiğini, bunun da dopamin seviyelerini düşürerek gözlerine zarar verdiğini söyledi.

Farklı ülkelerde 44 merkezi bulunan EuroEyes adlı göz sağlığı kliniğinin CEO'su Jorgensen, dopamin seviyelerinin gözün ışığı algılayabilmesinde önemli rol oynadığını belirterek şu ifadeleri kullandı: 

Gençler hayatlarının kritik bir döneminde doğal Güneş ışığından mahrum kalıyor, bu da miyopide ciddi artışa yol açıyor. Bu endişe verici, bir salgınla karşı karşıyayız.

Uzman ayrıca telefon ve tablet gibi cihazların yüze yakın tutulmasının da miyopa neden olduğunu söyledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BK Ulusal Sağlık Servisi'nin verilerine göre ülkede son 30 yılda miyop teşhisi oranı yüzde 46 arttı. 

BK'nin Batı Yorkshire bölgesindeki Pinderfields Hastanesi'nden Irfan Jeeva, ebeveynlerin çocuklarının elektronik cihazlarla geçirdiği vakti sınırlaması gerektiğini söyledi. 

Ülkenin kamu yayıncısı BBC'ye konuşan doktor, dijital ekranlara maruz kalmanın göz hastalıklarına yol açmanın yanı sıra zihinsel, fiziksel ve duygusal sağlığı da olumsuz etkilediğini belirtti.

ABD'deki Kaliforniya Berkeley Üniversitesi'nden Maria Liu da "Çocuklar gerçek oyuncaklarla oynamalı. Gençler açık havada, dış mekanlarda vakit geçirmeli" dedi.


Independent Türkçe, New York Post, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU