İsrail'in yangın mesajları Baalbek'e ulaştı

Hizbullah İsrail ordusuna ait bir İHA'yı düşürdü

Lübnan ordusuna ait bir araç, Hizbullah'ın kalesi olarak kabul edilen ve dün İsrail saldırılarında yerle bir edilen Baalbek yakınındaki bir köyde depoya giden yolu kapatıyor / Fotoğraf: AP

Hizbullah, Gazze'yle dayanışma amacıyla İsrail'e karşı savaşında yeni bir insansız hava aracını (İHA) düşürdü. İHA’nın düşürülmesinin hemen ardından, Temmuz 2006'daki savaştan bu yana türünün ilk örneği olan, İsrail'in Baalbek'teki (doğu Lübnan) kalesini hedef aldığına dair bir mesaj aldı.

Hizbullah'ın dün sabah, sınırdan yaklaşık 20 kilometre uzakta bulunan Lübnan'ın İklim et-Tuffah bölgesi üzerinde karadan havaya füzeyle büyük bir İsrail Hermes 450 İHA’sını düşürdüğünü açıklamasının ardından İsrail uçakları, bölgeyi hedef alan hava saldırıları düzenledi. Saha kaynaklarının Şarku'l Avsat'a verdiği bilgiye göre, Baalbek'in batısında, en yakın sınır noktasına 100 kilometreden fazla uzaklıktaki Adus kasabasında meydana gelen olayda iki Hizbullah mensubu öldürüldü ve dört kişi yaralandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Saldırılarda gıda malzemelerinin saklanması için hazırlanan bir ev ve inşaat halindeki bir deponun hedef alındığını belirten kaynaklar, yaralıların Baalbek'teki Daru’l Emel Hastanesi'ne nakledildiğini bildirdi.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, askerlerinin dün (Pazartesi) düşürülen Hermes 450 İHA’sına karadan havaya füze atılmasına misilleme olarak, Hizbullah'ın hava savunma sisteminin bulunduğu bölgeleri hedef aldığını duyurdu.

Hizbullah, öğleden sonra Baalbek civarının hedef alınmasına ve sivillerin bombalanmasına, Nafah'taki Golan Tümeni karargâhına 60 Katyuşa füzesi atarak karşılık verdiğini açıkladı.

Öğleden sonra İsrail uçaklarının Batı Bekaa yakınlarındaki es-Sarira bölgesini hedef alan hava saldırıları düzenlemesi ve İsrail bombardımanının ilk kez bu bölgeyi de etkilemesiyle gerilim zirveye ulaştı. İsrail ve Hizbullah arasındaki askeri operasyonları takip eden Lübnanlı kaynaklar, son gerilimle ilgili belirsizliğin iki taraf arasındaki karşılıklı mesajları içerdiğini belirtti. Kaynaklar, söz konusu durumun ‘her ikisi de uluslararası baskı ve iç kaygılar nedeniyle savaş başlatmaya cesaret edemeyen iki taraf arasındaki çatışma çemberini genişletme’ tehdidinde bulunduğunu kaydetti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU