Gazze'de yerinden edilenlerin yönlendirildiği ‘el-Mevâsi’ hakkında ne biliyoruz?

136 gün süren savaşın ardından İsrail ordusu halen insanları göç etmeye zorluyor

İsrail'in Gazze'yi bombalaması nedeniyle yerinden edilen Filistinliler, El Mevasi bölgesindeki geçici çadır kampında, zorlu şartlar altında yaşam mücadelesi veriyor / Fotoğraf: AP

İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarının başlamasıyla birlikte İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nin kuzeyinde yaşayanlardan ve Gazze Şehri sakinlerinden, ‘güvenli bir bölge olduğu için’ Han Yunus’ un batısında yer alan el- Mevasi bölgesine gitmelerini istedi. Bugün, savaşın başlamasından 136 gün sonra ordu, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki mahallelere saldırırken halen ‘El-Mevasi’yi yerinden edilenlerin gitmesi gereken hedef olarak gösteriyor. Büyük ihtimalle 1,5 milyon Filistinlinin yaşadığı Refah şehrine gerçekleştireceği olası bir saldırı öncesinde bu bölgenin, yerinden edilmiş insanların kaçabileceği bir yer olmasını istiyor.

Gazze Şehri'ne yaklaşık 28 kilometre uzaklıkta bulunan El-Mevasi, coğrafi olarak birbirine bağlı iki bölgeye ayrılmış durumda. Bunlardan biri vilayetin en güneybatısındaki Han Yunus Valiliği'ne, ikincisi ise en kuzeybatısında bulunan Refah Valiliği'ne ait.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bölge büyük ölçüde açık bir arazi ve bir yerleşim yeri değil. Ayrıca altyapı, asfalt sokaklar, kanalizasyon ağları, elektrik hatları, iletişim ağları ve internet gibi imkanlardan yoksun. Topraklarının çoğu tarım veya kum seralarına bölünmüş durumda ve burada balıkçılık ve tarımla geçimini sağlayan yaklaşık dokuz bin kişi yaşıyor.

Osmanlı yönetimi döneminde ortaya çıkan el-Mevasi ismi, bölgedeki çiftçilerin göletler kazıp bu suyu ekili arazileri sulamak için kullanmalarından dolayı verildi.

İsrail'in 1948'de Filistin topraklarını işgal etmesinden sonra bölge Mısır'a aitti.  1967'de İsrail burayı ele geçirerek bölge ve çevresinde ‘Gush Katif’ yerleşim yerinin inşasına izin verdi. El-Mevasi'deki Filistinliler artık 14 yerleşim birimiyle çevriliydi ve yeraltı suyunun en büyük payı yerleşim yerlerine aktarılıyordu.

Filistin ve İsrail ortak güçleri 1993 yılında bölgenin yönetimini devraldı ve İsrail bölgenin güvenliğini ele geçirdi. İsrail 2005 yılında bölgeden çekildi ve yerleşim yerleri dağıtıldı.

Bölge, Gazze'ye kara saldırısının başlaması ve bölgede bir mülteci kampının kurulmasıyla, yerinden edilmiş insanlar buraya akın etmeye başlayıncaya kadar sakin kaldı.

Bugün bölgede çok sayıda yerinden edilmiş kişi var. Ancak hizmetler  halen sınırlı. İsrail ordusunun Refah'a saldırı tehdidini yerine getirmesi halinde oraya büyük bir yerinden edilmiş insan akını yaşanacağıyla ilgili korkular bulunuyor.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre El-Mevasi bölgesindeki kamplar Refah'taki yaklaşık 1milyon 300 bin yerinden edilmiş kişinin barınması için yeterli değil.

Birleşmiş Milletler bir süre önce, bölgenin güvenlik ve diğer temel insani ihtiyaçlar için gerekli koşullardan yoksun olduğunu belirterek el-Mevasi'yi güvenli bir bölge olarak değerlendirmeye karşı çıktı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU