Dünya Bankası'ndan Çin'e çağrı: "Sessiz krizin çözümüne ortak olun"

Bankanın başekonomist yardımcısı Ayhan Köse, "Çin büyük bir oyuncu" dedi

Çin'in küresel piyasalardaki önemine işaret eden Dünya Bankası yetkilisi, borç krizine çözüm bulunamamasının kalkınmayı yavaşlattığını belirtti (Reuters)

Dünya Bankası, yoksul ülkelerdeki borç krizinin çözümü için Çin'in devreye girmesi gerektiğini bildirdi.

Dünya Bankası Başekonomist Yardımcısı Ayhan Köse, Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian'a verdiği söyleşide, Pekin yönetiminin "daha aktif davranmasını beklediklerini" belirtti. 

Köse, son 15 yılda Çin'in sağladığı krediler açısından önemli bir ülke konumuna geldiğine işaret ederek, pandemi sonrası borç hafifletme girişimlerinde sorumluluk alması gerektiğini ifade etti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dünya Bankası Kalkınma Beklentileri Grubu Direktörü Köse, "Borçların hafifletilmesinde Çin büyük bir oyuncu ve kritik öneme sahip" dedi. 

Bankanın aralıkta yayımladığı Uluslararası Borç Raporu'nda, küresel faiz oranlarındaki yükselişle yoksul ülkelerin 2022'de 88,9 milyar dolarlık rekor kamu borcu ödediği bildirilmişti. 

Raporda, düşük gelirli ülkelerin yaklaşık yüzde 60'ının yüksek borç sıkıntısı riskiyle karşı karşıya veya halihazırda bu riskin içinde olduğu ifade edilmişti.

Bu ülkelerin yaşadığı sıkıntıların gerektiği kadar gündeme getirilmediğine işaret eden Köse, söz konusu durumu "sessiz kriz" diye niteledi. 

Köse, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 16'sını oluşturan yoksul ülkelerin küresel finans piyasalarında borçlanamadığına veya mevcut borçlarını erteleyemediğine dikkat çekerek şunları söyledi: 

Peki bu durumda ne yapacaklar? Eğitim ve sağlık harcamalarını kesmek zorunda kalacak ve gerileyecekler. Bunlar aslında atmalarını istediğimiz adımların tam tersi. İşleri daha da kötüleştiriyor ve krizi kalıcı hale getiriyor.


Independent Türkçe, Guardian, AA

DAHA FAZLA HABER OKU