Gazze Sivil Savunma Sözcüsü: İsrail’in ekiplerimizi bombalaması nedeniyle imkanlarımızın yüzde 80’ini kaybettik

Gazze Sivil Savunma Sözcüsü Basal, “İsrail ordusu herkesi hedef alıyor. Biz ateş altında çalışıyoruz” dedi

İsrail bombardımanı sonucu yaralanan Filistinliler Refah’taki bir hastaneye naklediliyor / Fotoğraf: AP

Gazze Şeridi Sivil Savunma Sözcüsü Mahmud Basal, dün yaptığı açıklamada, 7 Ekim’den bu yana İsrail bombardımanı nedeniyle Sivil Savunma’nın imkanlarının yüzde 80’inden fazlasını kaybettiğini söyledi. 8 binden fazla kişinin hala enkaz altında olduğuna dikkat çeken Basal, ölü sayısının duyurulandan çok daha yüksek olmasını beklediklerine işaret etti.

Basal, Arap Dünyası Haber Ajansı’na (AWP) verdiği röportajda, ‘enkaz altında onlarca şehit, yaralı ve kayıp insanın olduğunu ve bu insanlara imkansızlıklar ve saldırılar nedeniyle ulaşamadıklarını’ söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Basal “Kuzey bölgelerinde durum oldukça çetin. Bombardımanların ve saldırıların yanı sıra açlık, kötü sağlık koşulları ve yiyecek ve su gibi yaşam için gerekli olan hiçbir şeyin bulunmaması gibi yeni tehditler var. Vatandaşlar artık arpa ve yem yemeye başladı. Kuzeydeki tüm hastanelerin hizmet dışı kalması ve yalnızca temel hizmetleri sağlaması nedeniyle sağlık koşulları son derece kötü. Bu durum ölü sayısının artmasına neden oluyor. Ekipler yoğun bakım ve karmaşık operasyonlar gerektiren birçok vakayla başa çıkamıyor. Hastanelerdeki çetin hal göz önüne alındığında bu vakalarla başa çıkılması oldukça zor” dedi.

Basal, İsrail ordusunun beş ay boyunca Sivil Savunma ekiplerini bombalaması ve hedef almasından ötürü Sivil Savunma’nın imkanlarının yüzde 80’ini kaybettiğini vurguladı.

Gazze Şeridi Sivil Savunma Sözcüsü “Yaralanmalar, amputasyonlar ve ağır yaralanmaların yanı sıra şehit sayısı da artıyor ve sahada kimsenin dokunulmazlığı yok. İsrail ordusu herkesi hedef alıyor. Biz ateş altında çalışıyoruz. Herhangi bir ev hedef alınır alınmaz oraya gidiyoruz. Keşif uçaklarının görüş alanında oluyoruz ve her an hedef alınabiliyoruz. Enkaz altında 8 binden fazla kayıp insan var. Her gün arkasında şehitler ve yaralılar bırakan saldırılar oluyor. Kurtarılabilecekleri kurtarmaya çalışıyoruz ama mağdurlar enkaz altında bekliyor ve imkan yetersizliğinden onları çıkaramıyoruz. Dolayısıyla kayıp kişilerin sayısı sürekli ve ciddi şekilde artıyor. Ekskavatörler ve buldozerler gibi özel ekipmanlara ihtiyacımız var. Bunlar olmadığı sürece ekipler işlerini yapamazlar. İsrail bombardımanında tüm ekipmanlar imha edildi. Kayıp şahıslar için çalışmaya başlayabilmemiz için Gazze Şeridi’ne bu ekipmanları sağlayacak uluslararası bir hareketliliğe ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.

Sağlık Bakanlığı kayıtlarına geçmeyen kayıp kişilerin yanı sıra kimsenin bilmediği şehitlerin de olduğuna dikkat çeken Basal “Saha durumu ve günlük saldırılara bakıldığında, şehit sayısının açıklananın çok üzerinde olmasını bekliyoruz” dedi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU