Libya Temsilciler Meclisi Milletvekili İdris el-Mağribi, Ulusal Birlik Hükümeti (UBH) Başbakanı Abdulhamid Dibeybe’nin Temsilciler Meclisi’nin ülkeyi cumhurbaşkanlığı ve yasama seçimlerine götürecek ortak bir hükümet kurma önerisini reddetmesini ‘uzlaşmazlık’ olarak nitelendirdi. Libyalıların seçim yapmak istediğini belirten Mağribi, dün (14 Şubat Çarşamba) Alemu’l Arabi haber ajansına (AWP) yaptığı açıklamada, birleşik bir hükümet olmadan seçimlerin gerçekleşeceğine inanmadığını söyledi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
İdris el-Mağribi, “Dibeybe’nin bir sonraki hükümette aday olup olmayacağına bakılmaksızın, onun gerekçe sunmadan bunu reddetmesi kabul edilemez” diyerek, sözlerinin devamında ise “Bazı kişilerin iyiliği için hükümetin dikkatini dağıtmak istemiyoruz. Bizim istediğimiz, önce bir hükümet kurmaktır, çünkü iki hükümetli ülke olmaz. İki hükümet varken seçim olmaz. Dolayısıyla bu işin başarıya ulaşması için hükümetin birleşmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı. Temsilciler Meclisi üyesi, Dibeybe’ye hitaben “Hükümeti birleştirmesi gereken kişi sensin” derken, “Bu konudaki reddi ve uzlaşmazlığı, Temsilciler Meclisi’nin güvenine ihanet ettiğini gösteriyor. Dolayısıyla mantıken o kanun dışına çıkmış biridir” ifadelerini kullandı.
Aynı şekilde “Mantık, artık gücün elinde olduğunu söylüyor ve onu teslim etmeyi silah zoruyla reddediyor” diyen İdris el-Mağribi, Dibeybe’nin birleşik, ortak bir hükümet kurmayı reddetmesinin, sanki ömür boyu başbakan olacakmış gibi koltuğa ne eksik ne fazla bağlı kalmasından kaynaklandığına dikkat çekti. Temsilciler Meclisi üyesi ayrıca, Meclis’in çözüme ulaşmak için Ulusal Birlik Hükümeti (UBH) ile diyalogu geliştirme çabalarından da bahsederken, konuyla ilgili olarak “Abdulhamid Dibeybe ile hiçbir sorunumuz yok. Ama amacı ortak bir hükümeti yönetmek olan mantıklı bir konuşmadan söz ediyoruz. Dibeybe yeniden başbakan olmak istese bile bizim için bir sorun yok. Ancak artık seçimlerin yapılabilmesi için ortak bir hükümetin olması gerekiyor” dedi. İdris el-Mağribi, “İki hükümeti (Trablus merkezli Ulusal Birlik Hükümeti ve Bingazi merkezli İstikrar Hükümeti) uzlaştırmaya yönelik tüm girişimlere rağmen ne yazık ki birleşik ortak bir hükümetin kurulması konusunda anlaşma sağlanamadı. Herkes çözümün yeni bir hükümet önermek olduğunu, ardından seçimlerin yapılacağını ve ülkenin birleşik bir hükümete sahip olacağını söylüyor” şeklinde konuştu. Dibeybe’nin seçim düzenlemenin anayasal temeli olan bir sonraki aşamaya ilişkin açıklamalarına yanıt olarak ise Mağribi, “Bu onun yetki alanı değil, yasama organı olduğu ve çalışmaları yürütme kısmıyla sınırlı olduğu için Temsilciler Meclisi’nin yetki alanı dahilindedir. Ancak bu yasama görevi, devlet kurumlarına ait başka bir organdır ve kaos değildir” ifadelerini kullandı. Mağribi ayrıca, “Kurumun iç işleri var, ordunun işleri var, yürütme otoritesinin işleri var ve aynı zamanda yasama yetkisi de var. Ancak anayasal düzene müdahale ediyorsunuz. Bu eylemler doğal değil ve devlet yönetimi koltuğunda oturan bir kişi için sorumsuzcadır. Yürütme makamındayken anayasal bir kuraldan bahsetmek mümkün değil. İki iktidar arasındaki uzlaşmayı sağlamaya çalıştık. Dedik ki; Seçim sürecinin yürümesi, ülkenin siyasetçi egemenliğinden çıkması, bir devlet başkanının olması, yeni bir yasama meclisinin oluşması ve yeni bir başbakanın belirlenmesi için sekiz ay, en fazla bir yıl gibi bir süre var. Ülkemizin çıkarlarının bu yöne yönlendirilmesini istiyorsak bu yönde hareket etmeliyiz” açıklamasında bulundu. Geçen salı günü Dibeybe, Temsilciler Meclisi’nin ülkeyi başkanlık ve parlamento seçimlerine götürecek birleşik bir hükümet kurma önerisini reddettiğini yineledi. Konuyla ilgili olarak Dibeybe, “Temsilciler Meclisi’nin, durumu bu şekilde devam ettirecek her türlü fikrine hayır dedik ve yeni bir geçiş aşamasını ele aldık. Seçimlerin düzenlenmesinin anayasal temeli olan bir sonraki aşamaya geçeceğiz” ifadelerini kullandı.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.