Suriye ve İran dışişleri bakanları Şam'da buluştu: "İsrail'le savaşa hazırız"

İki bakanın Türkiye'ye de mesajı vardı

70 yaşındaki Mikdad, 2020'de Suriye Dışişleri Bakanı olarak göreve başlamıştı (Reuters)

Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad, İsrail'le olası bir çatışmaya ve topraklarını korumaya hazır olduklarını söyledi.

Mikdad, İranlı mevkidaşı Hüseyin Emirabdullahiyan'la pazar günü Şam'da görüştü. İki bakan görüşmede, Filistin'e verilecek destek konusunda atılacak adımları masaya yatırdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İkili görüşme sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtlatan Faysal Mikdad, Suriye'nin 1948'den bu yana "İsrail'e direndiğini" söyledi.

Mikdad, "Suriye, İsrail işgaline karşı yıllarca savaştı ve yine savaşmaya hazırız. Ancak zamanına ve şekline biz karar vereceğiz" diye konuştu.

1967'den bu yana İsrail işgali altında olan Golan Tepeleri'ne dikkat çeken Suriye Dışişleri Bakanı, bölgedeki işgali sonlandırmanın en önemli önceliklerden biri olduğunu belirtirken, "Suriye bu kurtarma operasyonlarının bedelini ödemeye hazır" ifadelerini kullandı.

Toplamda 1800 kilometrekarelik bir alanı kapsayan Golan Tepeleri, İsrail tarafından 1967'de işgal, 1981'de de tek taraflı ilhak edilmişti. 2019'da dönemin ABD Başkanı Donald Trump, Golan Tepeleri üzerindeki İsrail hakimiyetini resmen tanıdıklarını açıklamıştı.

İsrail'in tatlı su ihtiyacının üçte birini karşılayan bölge, Doğu Akdeniz'in en stratejik noktalarından biri olarak görülüyor. 


Mikdad ayrıca, ülkedeki ABD ve Türkiye askerlerinin varlığının gayrımeşru olduğunu ve sona ermesi gerektiğini iddia etti.

İran Dışişleri Bakanı Emirabdullahiyan da yasadışı şekilde Suriye'de bulunan yabancı askerlerin ülkeden çekilmesi gerektiğini ifade etti.

İranlı bakan ayrıca İsrail ve ABD'nin Filistinlilere karşı soykırım gerçekleştirdiğini söyledi.

7 Ekim'deki Hamas saldırılarının ardından Suriye'de de askeri hareketlilik artmıştı. Bölgedeki Amerikan üslerine yönelik saldırıların ardından, ABD uçakları geçen haftalarda Suriye'deki bazı hedefleri vurmuştu.

Pentagon bu saldırılarda İran destekli militan grupların hedef alındığını duyurmuştu.

 

Independent Türkçe, RT, Euronews

DAHA FAZLA HABER OKU