Riyad’daki Arap Birliği Dışişleri Bakanlarının toplantısında ‘Gazze’de savaşın sona erdirilmesi’ gerektiği vurgulandı

İki devletli çözümün hayata geçirilmesi için kararlı adımların atılması çağrısında bulunuldu

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan ve Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani toplantı öncesinde / Fotoğraf: Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı

Suudi Arabistan dün, İsrail’in Gazze Şeridi’nde sürdürdüğü savaştaki gelişmeler ve bunun güvenlik ve insani yansımalarıyla başa çıkmak için gösterilen çabaların ele alındığı Arap Birliği Dışişleri Bakanlarının toplantısına ev sahipliği yaptı.

Toplantıya, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayed Al Nahyan, Ürdün Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Eymen es-Safadi, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ve Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Konseyi Genel Sekreteri ve Sivil İşler Bakanı Hüseyin eş-Şeyh katıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bakanlar toplantıda, Gazze Şeridi’ndeki savaşın sona erdirilmesi, derhal ve tam bir ateşkes sağlanması, uluslararası insani hukuka uygun olarak sivillerin korunmasının sağlanması ve insani yardım girişini engelleyen tüm kısıtlamaların kaldırılması gerektiğini vurguladı.

Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’na (UNRWA) desteklerini ifade eden bakanlar, ajansın tüm destekçilerini Filistinli mültecilere yönelik insani yardım misyonlarını destekleme konusunda üzerlerine düşen rolü oynamaya çağırdılar.

Bakanlar, iki devletli çözümün uygulanması ve ilgili uluslararası kararlara uygun olarak, 4 Haziran 1967 sınırları çerçevesinde başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devletinin tanınması yönünde kararlı adımlar atılmasının önemini de vurguladı.

Ayrıca, Gazze Şeridi’nin işgal altındaki Filistin topraklarının ayrılmaz bir parçası olduğunu ve her türlü zorla yerinden edilmeyi kesin olarak reddettiklerini de ifade ettiler.

Toplantıya katılan bakanlar, dün erken saatlerde Riyad’a geldi ve Kral Halid Uluslararası Havalimanı’nda Suudi Arabistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Mühendis Velid el-Hireyci tarafından karşılandı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU