Putin tutuklu gazeteci Evan Gershkovich hakkında konuştu: "Suçüstü yakalandı"

Putin, halen Almanya'da tutuklu olan FSB suikastçısı Rus ajan Vadim Krasikov karşılığında esir takası yapmaya atıfta bulundu

Evan Gershkovich, Rusya'daki mahkemeden polis eşliğinde çıkarıldı (AP)

John Bowden Arpan Rai

Vladimir Putin, Rusya'nın ABD'li gazeteci Evan Gershkovich'in serbest bırakılmasını sağlayabilecek bir esir takası için müzakerelere hazır olduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Moskova'da Tucker Carlson'a bir röportaj veren Rusya Devlet Başkanı, rejiminin görüşmelere açık olduğunu belirtti ancak Wall Street Journal muhabirinin casusluktan suçlu olduğuna dair doğrulanamayan bir iddiayı tekrarladı.

Putin, Gershkovich için "Gizli bilgileri el altından toplarken suçüstü yakalandı" dedi ve muhabirin vatanına dönebilme ihtimalini göz ardı etmediğini de sözlerine ekledi.

Wall Street Journal ve ABD'li haber kuruluşları Gershkovich'in herhangi bir yanlış yaptığını şiddetle reddetmiş ve faaliyetlerinin kesinlikle meşru gazetecilik faaliyetleri kapsamında olduğunu savunmuştu.

Putin, 2019'da Berlin'deki parkta bir Gürcü subayı öldürdükten sonra halen Almanya'da tutuklu olan FSB suikastçısı Rus ajan Vadim Krasikov karşılığında Gershkovich'i serbest bırakma olasılığını gündeme getirdi.

Rusya Devlet Başkanı, 32 yaşındaki muhabirin serbest bırakılmasının "tabu olmadığını" iddia ederek, "Biz bu konuyu çözmeye hazırız ancak özel servisler arasında görüşülen bazı şartlar var. Konuşuyorlar... Bir anlaşmaya varılabileceğine inanıyorum" dedi.

Putin, Rus yetkililerin ABD'li gazeteciyi tutuklamasına ilk kez değindi.

Gershkovich geçen yıl martta Moskova'nın yaklaşık 2 bin kilometre doğusundaki Rus kenti Yekaterinburg'a yaptığı haber amaçlı ziyaret sırasında gözaltına alınmıştı.

Rusya Federal Güvenlik Servisi, muhabirin "ABD tarafının talimatları doğrultusunda hareket ederek, Rus askeri-sanayi kompleksinin işletmelerinden birinin faaliyetleriyle ilgili devlet sırrı niteliğinde bilgi topladığını" iddia etmişti.

Gershkovich, o zamandan beri Rusya'da tutuklu ve suçlu bulunması halinde 20 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.

Görüşme teklifini açan Putin, Gershkovich'in davasını Kafkasya'daki çatışmalar sırasında Rus askerlerini öldüren "bir haydudu öldürdüğü" için "ABD müttefiki bir ülkede" tutuklu olan kişiyle ilişkilendirdi.

"O [Gürcü subay] esir aldığı askerlerimizi bir yola yatırdı ve sonra başlarının üzerinden bir arabayla geçti. Avrupa başkentlerinden birinde onu öldüren bir vatansever vardı" dedi.

Putin, Gershkovich'in kaynaklarından biri aracılığıyla gizli bilgileri el altından topladığı/nı ve bu bilgileri topladıktan sonra "suçüstü" yakalandığı konusunda ısrar etti.

Carlson'la röportajında Rusya Devlet Başkanı, "Gizli bilgileri topluyordu ve bunu gizlice yapıyordu" dedi.

Putin sözlerine şunları da ekledi:

Bu bilgileri toplarken suçüstü yakalandı.

Rus lider ayrıca Gershkovich'in "ABD'nin özel servisleri için çalıştığını" ve "esasen ABD'li yetkililer tarafından kontrol edildiğini" iddia etti. Wall Street Journal'ın bu suçlamayı şiddetle reddetmesi olası çünkü herhangi bir gazetecinin gizlice ABD hükümeti için çalışması onun dürüstlüğüne gölge düşürür.

ABD hükümeti Gershkovich'in casus olarak çalışmadığını savunuyor ve siyasi amaçlı suçlamalarla haksız yere tutuklandığını düşünüyor.
 

Evan Gershkovich
Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich (sağda), Rusya'nın Moskova şehrindeki Lefortovsky mahkemesinden çıkarılıyor (AP)


The Independent yorum için Wall Street Journal'ın sözcüsüne ulaştı. Sözcü, "Evan bir gazeteci ve gazetecilik bir suç değil. Aksi yöndeki her türlü tasvir tamamen kurgu. Evan haksız yere gözaltına alındı ve işini yaptığı için yaklaşık bir yıldır Rusya'da haksız yere tutuklu. Biz Evan'ın derhal serbest bırakılmasını talep etmeye devam ediyoruz" dedi.

Sözcü sözlerine şunları da ekledi:

Rusya'nın Evan'ı vatanına dönmesini sağlayacak bir anlaşma yapma isteğini görmek bizi umutlandırıyor. Umarız bu, Evan'ın bir an önce serbest bırakılıp ailesine ve haber merkezimize dönmesine yol açar.

Gershkovich'in tutuklanması, bir başka Amerikalı olan basketbol yıldızı Brittany Griner'in uyuşturucu bulundurma suçlamasıyla uzun bir süre gözaltında tutulmasının ardından geldi. Griner, Biden yönetiminin onu ABD'de tutuklu Rus silah kaçakçısıyla takas etmek üzere anlaşma sağlamasının ardından serbest bırakılmıştı.

ABD'de pek çok kişi Gershkovich ve Griner'ın yargılanmalarını, otoriter ülkelerin Amerikalıları ve diğer Batılıları uydurma suçlamalarla tutuklayarak diğer hükümetlerden taviz almaya yönelik giderek artan bir eğilimin parçası olarak değerlendiriyor.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU