Onlarca yıldır sınır hattında ihtilaf yaşayan Kırgızistan ve Tacikistan, birçok kez çatışmalara neden olan sorunda nihai çözüme yaklaştı.
Khovar haber ajansı, 5 Şubat'ta yayımladığı haberde iki ülkenin sınır hattının yüzde 90'ında anlaşmaya vardığını duyurdu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Son olarak her iki ülkedeke topograflar ve hukuk uzmanlarının sınırın 3,71 kilometrelik bölümüyle ilgili el sıkıştığı ifade edildi.
İki ülke arasında varılan anlaşmanın haberi, Kırgızistan Dışişleri Bakanı Canbek Kulubayev'in Duşanbe'de Tacikistan lideri İmamali Rahman'ı ziyareti sırasında geldi.
Onlarca yıldır iki ülke arasında problemlere neden olan sınır hattında 2021 ve 2022 yılında çatışmalar yaşanmıştı.
Eylül 2022'deki çatışmalarda içinde sivillerin de olduğu en az 400 kişi hayatını kaybetmişti.
Çatışmaların ardından iki ülke arasındaki sınırlar kapanıp resmi ticaret sıfır noktasına düşerken, bölgedeki kaçakçılar faaliyetlerini sürdürdü.
İki Orta Asya ülkesi arasındaki sınır problemini tamamen çözme çabaları 2023'te hız kazanmıştı.
Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, tarafların konuyla ilgili gösterdiği çabayı överken, son 4 ayda sınır hattının 196 kilometrelik bölümü konusunda anlaşmaya vardığını söyledi.
Kırgızistan Dışişleri Bakanı Kulubayev ise yaptığı açıklamada sınır probleminin çözülmesinin ülkeler arasındaki işbirliğini yoğunlaştıracağını vurguladı.
Sınır hattı üzerindeki anlaşmazlık Kırgızistan-Tacikistan ilişkilerinde çözüm bekleyen problemlerden yalnızca biri.
İki ülke yetkililerinin, sınır hattından geçen su kaynaklarının kullanımı konusunda da müzakereler yürüttüğü biliniyor.
Kırgızistan'ın Tacikistan arasındaki sınır ihtilafının yanı sıra bir diğer komşusu Özbekistan'la sınır problemleri bulunuyor.
Fergana Vadisi'nde yoğunlaşan ihtilaf nedeniyle Kırgızistan toprağı olarak kabul edilen bölgelerde Özbekistan yönetimine bağlı bazı kasabalar yer alıyor.
Independent Türkçe, Eurasianet, Interfax, Khovar