Genelkurmay krizindeki Ukrayna ordusu "derin savunma modunda"

Kara Kuvvetleri Komutanı da ek askeri birliklere dikkat çekti

Ukrayna'da savaşın başından bu yana 17 bin sivil hayatını kaybetti (AA)

Ukrayna'da Genelkurmay Başkanı Valeri Zalujni'nin görevden alınıp alınmayacağına ilişkin belirsizlik devam ederken, Kara Kuvvetleri Komutanı Oleksandr Sırski dün cephe hattına bir ziyaret düzenledi.

Harkov bölgesindeki Kupyansk kasabasının yakınlarındaki birlikleri ziyaret eden Sırski, cephe hattındaki duruma ilişkin Telegram hesabından açıklamalarda bulundu.

Sırski, "Operasyonel durum halen gergin. Cephe hattındaki tüm bölgelerde ağır çatışmalar yaşanıyor. Düşman yüksek yoğunlukta saldırı operasyonları düzenliyor ve düzenli olarak bölgeye yeni birlikler getiriyor" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zalujni'nin yerine getirilmesi planlanan isimlerden biri olan Sırski'nin açıklamasında olası bir görev değişimine herhangi bir atıf olmasa da Rusya'nın savaş hattına yeni birlikler getirmesinden bahsetmesi dikkat çekti.

Zira Ukrayna Genelkurmay Başkanı Zalujni aralıkta yeni bir seferberlik yasası çıkarılmasını ve 500 bin kişinin daha silah altına alınmasını talep etmişti.

Ukraynalı generalin seferberlik talebi, Kiev yönetimiyle yaşadığı gerilimin temel sebeplerinden biri olarak görülüyor.

Zalujni perşembe günü CNN için kaleme aldığı köşe yazısında, "devlet kurumlarının halk tarafından beğenilmeyen adımlar atmadan Ukrayna ordusunun insan gücünü artıramayacağını" vurgulamıştı.

Sırski'nin ziyaret ettiği Harkov bölgesinden sorumlu ordu sözcüsü Illiya Yevlaş da Ukrayna televizyonuna yaptığı açıklamada bölgedeki Rus birliklerinin sayısal üstünlüğüne dikkat çekti.

Yevlaş, "Ruslar hep ekipman hem de personel olarak üstünler. Böyle bir gücü ve yoğunluğu alt edebilmek için daha çok mühimmata ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.

Aynı bölgedeki keskin nişancı birliğinde görev yapan Oleksandr isimli bir asker de, Ukrayna güçlerinin savunma moduna geçtiğini söyledi.

Oleksandr, "Derin savunma halindeyiz ve düşmanı tutmaya çalışıyoruz. Hem bizim adamlarımız hem de düşman yorgun" diye konuştu.

CNN geçen hafta yayımladığı haberde Zelenski'yle arası açılan Genelkurmay Başkanı Zalujni'nin birkaç gün içinde görevden alınacağını öne sürmüştü.

Almanya merkezli Bild gazetesiyse perşembe servis ettiği haberde Zelenski'nin, genelkurmaylık pozisyonu için Ukrayna askeri istihbarat şefi Kirilo Budanov ve Ukrayna Kara Kuvvetleri Komutanı Oleksandr Sırski'ye teklif götürdüğünü ama iki ismin de bunu reddettiğini öne sürmüştü.


Independent Türkçe, CNN, RT 

DAHA FAZLA HABER OKU