Kiev'de çatlak: "Zelenski, Genelkurmay Başkanı'nın yerine kimseyi bulamıyor"

Ukrayna polisi savaştaki sivil kayıpları açıkladı

Batılı müttefiklerin desteğinin azalmasıyla Ukrayna, cephede farklı stratejiler arıyor (Reuters)

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski'nin, Genelkurmay Başkanı Valeri Zalujni'yi görevden almak için iki generale teklif götürdüğü fakat ret cevabı aldığı bildirildi. 

Almanya'nın önde gelen tabloid gazetelerinden Bild'in dün yayımladığı haberde, Zelenski'nin pazartesi günü Zalujni'yi kovmaya çalıştığı fakat yerine geçecek kişi bulamadığı için aynı gün geri adım atmak zorunda kaldığı savunuldu. 

Zelenski'nin, genelkurmaylık pozisyonu için Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Baş Müdürlüğü Şefi Kirilo Budanov'a ve Ukrayna Kara Kuvvetleri Komutanı Oleksandr Sırski'ye teklif götürdüğü ama iki ismin de bunu reddettiği öne sürüldü. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'nin tanınmış medya kuruluşlarından CNN ise dünkü haberinde, Zelenski'nin birkaç gün içinde Zalujni'nin görevden alınacağını açıklayacağı ileri sürdü. İddia, kimliğini paylaşmak istemeyen Ukraynalı yetkililere dayandırıldı.  

Zalujni ve Zelenski'nin arası, 50 yaşındaki başkomutanın Birleşik Krallık'ın tanınmış gazetelerinden The Economist'te kasımda yayımlanan yazısıyla iyice açılmıştı. 

Zelenski'ye danışmanlık yapan Milli Güvenlik ve Savunma Konseyi'nin de üyesi olan Zalujni, Rusya-Ukrayna savaşının açmaza girdiğini ileri sürmüştü. 

Zalujni, yazısında Rusya'nın bu durumu gücünü tekrar toparlamak için avantaja çevireceğini, Ukrayna'nın teknolojik kapasitesininse saldırıları ilerletmekte yetersiz kaldığını savunmuştu. Zelenski ise komutanın yorumuna tepki göstererek, savaşın hiçbir şekilde çıkmazda olmadığını öne sürmüştü. 
 

zalujni.jpg
Zalujni ve Zelenski arasındaki anlaşmazlıklar bir süredir gündemde (AP)


Bild'in aktardığına göre Zalujni ve Zelenski arasında geçen yıl Bahmut cephesinde uygulanan stratejilerle ilgili de anlaşmazlık yaşandı. Ukrayna lideri, şehrin son adam kalana dek savunulmasını isterken, başkomutan birliklerin geri çekilmesi gerektiğini savunmuştu. 

Zalujni, CNN'de dün yayımlanan yazısında da Ukrayna'nın Batılı müttefiklerinden gelen askeri yardımların azalmasına ayak uydurması ve elindeki teknolojileri geliştirmeye odaklanması gerektiğini savundu. Genelkurmay başkanı, ayrıca Rusya'ya karşı getirilen uluslararası yaptırımların yetersiz kaldığına, dolayısıyla Moskova'nın askeri ve endüstriyel olarak savaşı halen sürdürebildiğine dikkat çekti. 

ABD Başkanı Joe Biden'ın 14 milyar doları İsrail, 61 milyar doları da Ukrayna'ya yapılacak yardımları kapsayan 105 milyar dolarlık bütçe talebi, Senato'da aralıkta reddedilmişti. 

Avrupa Birliği ise Macaristan lideri Viktor Orban'ın aylardır bloke ettiği paket için yeşil ışık yakmasının ardından, Ukrayna'ya 50 milyar euroluk ek yardım paketine dün onay vermişti.
 


Öte yandan Ukrayna polisi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat 2022'deki emriyle başlayan savaşta verilen sivil kayıpların sayısını açıkladı.

Ukrayna Ulusal Polis Teşkilatı Ana Müdürlüğü Başkanı Maksim Tsutskiridze, 9 bin 700 kişinin öldüğünü, 11 bin kişinin yaralandığını ve 7 bin kişinin kayıp olduğunu bildirdi. 

Yetkili, Interfax Ukrayna'da bugün yayımlanan söyleşisinde, bunların hepsinin sivil kayıplar olduğunu belirtti. Tsutskiridze, rakamların Ukrayna polisinin tam erişime sahip olduğu işgalden kurtarılan bölgelerdeki kayıpları kapsadığını söyledi. Yetkili, bunlara ek olarak 552 çocuğun yaşamını yitirdiğini ve 14 bin çocuğun da işgal altındaki bölgelerden Belarus ya da Rusya destekli yetkililer tarafından kaçırıldığını savundu.


Independent Türkçe, RT, CNN, Kiev Post, Interfax Ukrayna

DAHA FAZLA HABER OKU