İsrail’in Şam’a yönelik saldırıları can kayıpları ile sonuçlandı

Suriye hava savunması karşılık vererek füzeleri düşürdü

Fotoğraf: Reuters

Dün şafak vakti, İsrail savaş uçakları tarafından Şam’ın güneyinde Akraba-Seyyide Zeynep yolu üzerindeki meslek okulu yakınındaki Lübnan Hizbullahı milislerine ait bir çiftlik ve Şam Uluslararası Havalimanı yolu üzerindeki El-Gazlaniye bölgesi hedef alındı. Suriye hava savunmasının bazı füzeleri etkisiz hale getirmeyi başardığı ifade edildi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), hava saldırılarında üç kişinin öldürüldüğünü bildirdi. İran Mehr Haber Ajansı, ölenler arasında DMO’dan bir danışmanın da bulunduğunu duyurdu.

Suriyeli bir askeri kaynak, İsrail’in dün şafak vakti Suriye’nin başkenti Şam çevresindeki bölgeleri bombaladığını söyledi. Askeri kaynak dün yaptığı açıklamada, “Bugün saat 04:20 sıralarında düşman İsrail, işgal altındaki Suriye Golan Tepeleri yönünden Şam’ın güneyindeki bazı noktaları hedef alan bir hava saldırısı başlattı. Hava savunma güçlerimiz, füzelere karşılık vererek bir kısmını düşürdü. Kayıplar maddi kayıplarla sınırlı kaldı” ifadelerini kullandı.

Başkent Şam’ın güneyindeki bölgelerde yerel kaynaklar “Başkent Şam’ın güneyindeki Seyyide Zeynep kenti yakınlarında bugün şafak vakti güçlü bir patlama duyuldu” dediler.

Fransız Haber Ajansı’nın (AFP) saldırıya ilişkin bir sorusuna İsrail ordusu “Yabancı medyadan gelen bilgiler hakkında yorum yapmıyoruz” yanıtını verdi.

Seyyide Zeynep bölgesi Tahran’a bağlı grupların nüfuz alanı olarak biliniyor. SOHR’a göre Hizbullah ve DMO’nun karargâhları burada bulunuyor.

İsrail, Suriye’de savaşın başladığı 2011 yılından bu yana, en başta Lübnan Hizbullahı da dahil olmak üzere İran destekli güçlerin yanı sıra Suriye ordusuna ait bölgeleri hedef alan yüzlerce hava saldırısı düzenledi.

Ancak İsrail ile Hamas arasında Gazze Şeridi’nde savaşın başladığı 7 Ekim’den bu yana Ortadoğu’da artan gerilimler ışığında İsrail saldırılarını yoğunlaştırdı.

Dün şafak vakti yapılan saldırı, Seyyide Zeynep bölgesine yönelik ikinci saldırı oldu. Birkaç gün önce DMO’nun Şam’ın güneyindeki karargâhı hedef alınmış ve bunun sonucunda ölüm ve yaralanmalar kaydedilmişti.

DMO Kudüs Gücü komutanlarından Razı Musevi, geçtiğimiz Aralık ayında Tahran’ın İsrail’i sorumlu tuttuğu bir saldırıda öldürülmüştü.

SOHR, 2024’ün başından bu yana İsrail’in beşi hava, üçü karadan olmak üzere toplamda sekiz kez Suriye topraklarını hedef aldığını kaydetti. Bu saldırılar aralarında silah ve mühimmat depoları, karargâhlar, merkezler ve araçların da bulunduğu yaklaşık 15 hedefin tahrip edilmesiyle sonuçlandı. Bu saldırılarda 21 asker hayatını kaybederken, yedi asker de çeşitli şekillerde yaralandı. Ölenler arasında DMO’dan beş İranlı, Lübnan Hizbullahı’ndan dört, İran bağlantılı milislerden yedi Suriyeli ve üç yabancı vardı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU