Washington Husilerin SİHA kontrol merkezini bombaladı

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), bu sabah (Perşembe) erken saatlerde güçlerinin Yemen’in Husi kontrolündeki batı bölgesinde Husilere ait bir silahlı insansız hava aracı (SİHA) kontrol merkezini bombaladığını açıkladı

Washington: Şarku’l Avsat

Sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada Husilere ait 10 SİHA’yı hedef alan saldırılar gerçekleştirdiğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

CENTCOM, bu adımın, SİHA’ların ve kontrol merkezlerinin bölgedeki ABD ticari ve donanma gemilerine yönelik yakın bir tehdit oluşturduğunun netleşmesi sonrasında geldiğini açıkladı.

Komutanlık, kontrol merkezini ve SİHA’ları yok eden saldırıların, kendisini savunma çerçevesinde geldiğini, bu önlemlerin seyrüsefer özgürlüğünü koruyacağını ve uluslararası suları ABD donanma gemileri ve ticari gemiler için daha güvenli hale getireceğini vurguladı.

İran’la müttefik olan Husiler, geçtiğimiz haftalarda Kızıldeniz ve Aden Körfezi’ndeki ticari gemilere patlayıcı madde ve füze yüklü SİHA’lar göndermişti. Husiler, saldırılarına gerekçe olarak İsrail’in Gazze’deki askeri operasyonlarına yanıt verdiklerini ve Filistinlilerle dayanışma içerisinde olduklarını dile getirdi.

Husilerin operasyonları uluslararası taşımacılıkta aksamalara neden oldu.

ABD ve Birleşik Krallık, Yemen’deki Husi hedeflerine saldırılar düzenledi ve Washington, Husileri yeniden ‘terör örgütleri’ listesine dahil etti.

Dün akşam Husiler, Amerikan donanma destroyeri Greeley’i füzeyle hedef almasından birkaç saat sonra deniz kuvvetlerinin Aden Körfezi’nde bir Amerikan ticari gemisini hedef alan bir operasyon düzenlediğini söyledi.

Husilerin Kızıldeniz ve çevresindeki gemilere yönelik saldırıları Asya ile Avrupa arasındaki ticareti yavaşlattı. Bu durum, tedarikte kesinti yaşanacağına dair korkuları artırdı ve büyük güçler arasında Gazze savaşının bölgesel genişlemesine ilişkin endişeleri çoğalttı.

ABD Başkanı Joe Biden, geçen ay Husilerin saldırılarını durduramayabileceklerini kabul etmesine rağmen Husi hedeflerine yönelik saldırıların devam edeceğini söyledi.

Gazze Sağlık Bakanlığı, İsrail operasyonlarında 7 Ekim’den bu yana yaklaşık 27 bin kişinin öldürüldüğünü açıkladı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU