İsrail, Lübnan’ın güneyindeki hedef alanını genişletiyor

Lübnan'daki evlerinden edilmiş olanlar yardım sıkıntısı çekiyor

İsrail'in Güney Lübnan'a düzenlediği saldırıların ardından bölgede dumanlar yükseldi / Fotoğraf: AFP

İsrail ordusu pazartesi günü güney Lübnan’daki hedef alanlarını, Hizbullah üyelerinin bulunduğunu iddia ettiği evler ve yerleşim yerlerini kapsayacak şekilde genişletti. Hizbullah ise İsrail askerlerinin toplanma alanlarının da arasında olduğu sekiz farklı hedef belirledi ve bu noktalardan birine İran tarafından yapılan ‘felak’ füzesi fırlattı.

Ulusal Haber Ajansı'nın haberine göre İsrail bombardımanına maruz kalan Tire bölgesi ve sınır köylerinde yerinden edilenlerin durumları, soğukların artmasıyla birlikte her gün daha da kötüleşti ve yardım sıkıntısı arttı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hizbullah ise dün Telegram hesabında, güney Lübnan’daki Şeba ve Aytarun kasabalarında iki üyesinin, İsrail sınırına yakın bir yerde öldürüldüğünü açıkladı. Hizbullah, İsrail'in iki gündür güneydeki bazı sınır köylerini ve yerleşim yerlerini bombalaması esnasında ölen yedi unsuru için de yas tuttu.

İsrail ordusu dün yaptığı açıklamada, İsrail’in kuzeyine top atışları yapılan bir bölgeye ve güneyde Yaron kasabasında Hizbullah üyelerinin bulunduğu iki askeri binaya saldırı düzenlendiğini bildirdi.

Ordu Sözcüsü Avichay Adraee açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Lübnan topraklarından İsrail’in kuzeyine doğru sınırı geçen çok sayıda top mermisi tespit edildi. İsrail güçleri bu nedenle, Lübnan topraklarındaki diğer bölgelerin yanı sıra top atışlarının yapıldığı bölgeye de saldırdı.

Lübnanlılar tarafından sosyal medya platformlarında paylaşılan görüntülerde, İsrail'in Yaron, Kafr Kila ve diğer bölgelerdeki evleri hedef alan saldırıları sonucu meydana gelen yıkımın yanı sıra Taybe, Ita eş-Şa’b ve Ramiş bölgesine yapılan hava saldırılarının ardında bıraktığı yoğun dumanlar görüldü.

İsrail medyası Yukarı Celile'de sirenlerin çaldığını duyururken, Hizbullah da peş peşe yaptığı açıklamalarda Hunin Kalesi'nde ve Mitat kışlası civarındaki İsrail askerlerinin toplantılarını füzelerle ve Cal el-Alam bölgesinin arkasında başka bir toplantıyı da felak füzesi ile hedef aldığını bildirdi. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre Hizbullah Zerait kışlasını ve es-Semaga bölgesini doğrudan vururken Piranit kışlası ve Mutılle bölgesindeki askeri hedeflerin de Burkan füzeleriyle hedef alındığını duyurdu.

İsrail Ordu Radyosu ise Batı Celile bölgesindeki Pranit Kışlası'na Burkan füzelerinin düşmesi sonucu iki İsrail askerinin yaralandığını aktardı.

İsrail keşif uçakları Lübnan’ın batı ve orta kesimlerindeki köyler ile Tire şehrinin etekleri üzerinde sürekli uçtu. Pazar ve pazartesi gecesi boyunca İsrail ordusu, Marun er-Ras ve Bint Cebil şehrine kadar batı ve orta kesimlerdeki köylere hafif bombalar attı. Naqura, Yarin, Ilma eş-Şa’b, ed-Dahira, Ita eş-Şa’b, Şihin, Vadi Yatır ve Beyt Lev ise ağır top atışlarıyla bombalandı.

İsrail ordusunun bombardımanı gece yarısı yeniden başladı ve savaş uçakları ed-Dahire kasabasının merkezindeki bazı evleri hedef aldı. Bir kadının yaralandığı saldırı sonucunda evlerde, su ve elektrik şebekelerinde ağır hasar meydana geldi. Sivil savunma yardım ekipleir ed-Dahire kasabasındaki yıkılan evlerin enkazlarında kayıplar için arama çalışmaları başlatırken İsrail ordusu çok sayıda top mermisi ile bölgeye yeniden saldırdı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU