III. Dünya Savaşı'na karşı uyaran Zelenski, Almanya'ya çağrı yaptı

Volodimir Zelenski, müttefiklerin azalan desteğinin Putin'i cesaretlendirmesinden endişelendiğini söyledi

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Davos'ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nun yıllık zirvesinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu (AP)

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rus saldırganlığının Kiev'in Batılı müttefiklerinin desteğiyle kontrol altına alınmaması halinde Ukrayna'daki çatışmanın üçüncü bir dünya savaşına dönüşmesinden korktuğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pazar günü Alman devlet kanalı ARD'ye konuşan Zelenski, Rusya'nın bir NATO ülkesini vurması halinde bunun "III. Dünya Savaşı'nın başlangıcı" olacağını belirterek uyardı.

Zelenski, "Şansölye'nin (Olaf Scholz) bu riskin farkında olduğunu düşünüyorum" dedi.

Zelenski ayrıca, Kongre'deki Cumhuriyetçilerin itirazları nedeniyle ABD'den gelen askeri yardımın azalması ihtimali karşısında, Almanya'yı ekonomik ağırlığını kullanarak Rusya'ya karşı mücadelede Ukrayna'ya AB ortaklarından daha fazla destek toplamaya çağırdı.

ABD'nin pasif kalması ya da destek vermemesi kötü bir sinyal olur.

ABD'den gelen yardımın kesilmesi halinde Berlin'in bu durumda daha büyük bir rol üstlenip üstlenmeyeceği sorulduğunda Zelenski şunları söyledi:

Almanya, AB'yi konsolide etmeyi başarabilir.

Ukrayna Devlet Başkanı, "Pek çok ülkenin Almanya'yla önemli ekonomik ilişkileri var ve ekonomileri onun kararlarına bağlı çünkü Almanya güçlü bir ekonomiye sahip" dedi.

Ayrıca Almanya'nın Ukrayna'ya güçlü Taurus seyir füzeleri sağlamayı reddetmesinden duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi ve Almanya'nın "Ukrayna'nın ilk işgali sırasında oynaması gereken rolü" üstlenmediğini öne sürdü.

Batı'nın 2014'te Rusya'nın Kırım'ı istilasına verdiği zayıf tepkinin Moskova'yı 2022'de geniş çaplı bir istila başlatma konusunda cesaretlendirdiğini söyleyen Zelenski, sorumluluğun Almanya'nın verdiği tepkinin ötesine geçtiğini belirtti.

Zelenski, "Bu sadece Olaf Scholz'la ilgili değil" dedi.

Avrupalı liderleri ve ABD'yi de ilgilendiriyor.

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'ya mühim silahlar ve mali yardım şeklinde desteğin sürdürülmesi çağrısında bulundu ancak Cumhuriyetçilerin ABD'ye yasadışı göçe karşı önlemlerle koşullanması gerektiğinde ısrar etmeleri nedeniyle yardım paketi Kongre'de engelleniyor.
 

Rusya Soruşturma Komitesi
Rusya Soruşturma Komitesi'nden bir görevli, Rusya'nın Belgorod bölgesindeki Yablonovo yakınlarında düşen Rus askeri Il-76 uçağının enkazının bulunduğu yerde yürüyor (Rusya Soruşturma Komitesi)


Zelenski bu durumun Cumhuriyetçilerin bir bütün olarak Kiev'i mücadelesinde desteklemeye karşı oldukları anlamına gelmediğini ve Ukrayna'nın Amerika'daki siyasi bölünmenin her kesiminden destek aldığını söyledi.

Ukrayna'yı bireysel olarak desteklemeyen Cumhuriyetçiler var ama Demokratların ve Cumhuriyetçilerin büyük çoğunluğu Ukrayna'yı destekliyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU