Berlin Güney Gazze’deki durumla ilgili ‘derin endişesini’ dile getirdi

Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock, “Kendini savunma hakkı için de kurallar vardır ve uluslararası insancıl hukuk teröristlere karşı mücadelede de geçerlidir” dedi

Filistinliler, 25 Ocak 2024'te İsrail ile Hamas arasında devam eden çatışmanın ortasında Han Yunus'tan kaçarak güney Gazze Şeridi'ndeki Refah'a doğru ilerliyor / Fotoğraf: Reuters

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Han Yunus'taki insanların içinde bulunduğu çaresiz durumdan son derece endişe duyduğunu belirterek, insani nedenlerde olayı ateşkes çağrısında bulundu.

Baerbock, “Kendini savunma hakkı için de kurallar vardır ve uluslararası insancıl hukuk teröristlere karşı mücadelede de geçerlidir” ifadelerini kullandı.

Alman Bakan İsrail’in dünyadaki diğer tüm ülkeler gibi aynı şekilde bunlara uyması gerektiğini ifade ederek, bunun Hamas’ın tüm kuralları ihlal ettiği ve insanları canlı kalkan olarak kullandığı zorlu bir ortamda bile gerçekleşmesi gerektiğini aktardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'na (UNRWA) bağlı bir barınak merkezine düzenlenen bombalı saldırı, Han Yunus'ta 13 kişinin ölümüne yol açtı.

Baerbock İsrail'in "acilen daha fazla insani yardımın Gazze'ye girmesine izin vermesi ve operasyonlarını buna uyarlaması gerektiğini" vurgulayarak, Hamas’ın elindeki tüm İsrailli rehinelerin serbest bırakılması için insani ateşkese de ihtiyaç duyulduğunu aktardı.

Almanya, Filistin hareketinin İsrail topraklarına saldırısına tepki olarak başlattığı savaşın başından bu yana İsrail'e koşulsuz destek sağladı. Ancak Berlin aynı zamanda İsrail'i Gazze'deki insani felaket karşısında itidalli davranmaya da çağırdı.

Diğer yandan Fransa, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta bulunan Birleşmiş Milletler (BM) sığınma merkezinin kanlı bombalanmasını kınayarak, İsrail'e "uluslararası insancıl hukuka uyma" çağrısında bulundu.

Fransa Dışişleri Bakanlığı, "Gazze'deki sivil nüfus için çalışmaları hayati önem taşıyan Birleşmiş Milletler tesislerinin ve insani yardım çalışanlarının korunması" ihtiyacını vurgulayarak, sivilleri korumanın hem ahlaki bir görev hem de uluslararası bir yükümlülük olduğunu hatırlattı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU