Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, ABD Ticaret Bakanı Ross ile gerçekleştirdikleri ikili görüşmeye ilişkin değerlendirmede bulundu.
Albayrak, ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross ile ülkeler arasındaki ekonomik ve ticari iş birliğini ele aldıkları verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirterek, "100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefi için kararlılığımızı bir kez daha vurguladık" ifadelerini kullandı.
ABD Ticaret Bakanı Sn. Wilbur Ross ile, ülkelerimiz arasındaki ekonomik ve ticari işbirliğini kapsamlıca ele aldığımız verimli bir görüşme gerçekleştirdik. 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefi için kararlılığımızı bir kez daha vurguladık. pic.twitter.com/G2aTkwsIBz
— Berat Albayrak (@BeratAlbayrak) September 9, 2019
Türkiye'den önce Türk Amerikan İş Konseyi Başkanı ile özel görüşme
Ross, 6-11 Eylül tarihlerini kapsayan resmi Türkiye ziyareti öncesi Türk Amerikan İş Konseyi (TAİK) Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ’ı Washington’da kabul etmişti.
Hürriyet’in resmi kaynaklardan edindiği bilgiye göre; Washington’daki görüşmede Ross, olumlu ve yapıcı bir atmosferde geçen toplantıda, kısa sürede çözülmesi zor olan konular yerine daha çabuk uygulanabilir ve iş perspektifini önceliklendirilen konulara eğinilmesini istedi.
ABD Başkanı Donald Trump ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aralık 2018'de Türkiye ve ABD arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkarılması çağrısında bulunmuştu.
Bunun üzerine Yalçındağ, Başkan Trump’a yazdığı mektupta Türk ve Amerikan iş dünyasının bu projeden duyduğu memnuniyeti dile getirerek bir yol haritası oluşturulması için dünyanın önemli danışmanlık şirketlerinden Boston Consulting Group (BCG) ile çalışma başlattıklarını belirtmişti.
Mehmet Ali Yalçındağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada Ross'un Türkiye ziyaretiyle ilgili “ABD tarafı bu ziyarete çok önem veriyor. Özellikle Çin'e uygulanacak gümrük vergilerinden oluşacak ithalat potansiyelini Türkiye'den yapılacak ihracatın karşılaması son derece olası” değerlendirmesinde bulunmuştu.
ABD tarafının özellikle tarımsal ürünlerin ithalatı, farmakoloji alanındaki uygulamalar, lojistik maliyetlerinin düşürülmesi, veri korumaya ilişkin düzenlemeler ve 5G alanında atılması gereken adımlar nedeniyle Amerikan şirketlerinin yaşadıkları zorluklar gibi konuları gündeme getirmesi bekleniyor.
ABD için Türkiye'de öne çıkan sektörlerin havacılık, enerji, sağlık ve tıbbi cihazlar, kimya ve finans olduğu belirtiliyor.
Independent Türkçe