Sabancı Holding Üst Yöneticisi (CEO) Cenk Alper, İsviçre'de düzenlenen 54'üncü Davos Zirvesi'ne katıldı.
Holdingden yapılan açıklamaya göre, World Economic Forum (WEF-Dünya Ekonomik Forumu) tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen zirve, Güveni Yeniden İnşa Etmek (Rebuilding Trust) temasıyla gerçekleştirildi.
Kamu, özel sektör, sivil toplum ve akademi dünyasından 3 bine yakın katılımcının bir araya geldiği zirvenin katılımcıları, küresel güvenlik sorunları, yeni istihdam fırsatları, iklim acil durumuyla mücadele ve yapay zeka uygulamalarını masaya yatırırken dünyanın ve insanlığın geleceği için çözüm önerilerini tartıştı.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Alper, medeniyetin ve insanlığın gelişiminde Avrasya’nın tarih boyunca hep öncü bir rol üstlendiğine işaret ederek şu ifadeleri kullandı:
Bugün geldiğimiz noktada, Avrasya’nın gelişimi, istikrarı, refahı sadece bölge ülkeleri için değil, küresel ekonomi için de çok büyük öneme sahip. Türkiye de bu coğrafyanın en kilit ülkelerinden biri. Geniş perspektifte baktığımızda, Türkiye’yi sadece iki kıtayı birleştiren bir ülke olarak görmek doğru bir yaklaşım değil. Türkiye, stratejik coğrafi konumunun yanında, aynı zamanda güçlü altyapısı, kaliteli iş gücü, dinamik nüfusu ve yatırımcılar için sunduğu yüksek potansiyel ile bölgede kalıcı kalkınmaya örnek teşkil eden, bölge ülkeleri için ‘kutup yıldızı’ görevi gören bir ülke.
Alper, pandemi süreci ve son yıllarda ortaya çıkan jeopolitik karışıklıkların neticesinde, Türkiye’nin hem enerji koridorunda hem de tedarik zincirindeki rolünün çok daha önemli hale geldiğinin aktararak, “Türkiye’nin kilit rol oynadığı Orta Koridor inisiyatifi de bu anlamda, Asya ve Avrupa arasında daha dirençli bir tedarik zinciri oluşturma, taşıma rotalarını çeşitlendirme, ülkeler arasındaki bağlantıyı güçlendirme, ticareti geliştirme ve bölgesel iş birliğini teşvik etme konusunda önemli bir role sahip" açıklamasında bulundu.
Dünyada yaşanan dönüşümle birlikte artık fiziki sınırlar arasındaki geçişkenliğin arttığını belirten Alper, özellikle Avrupa Yeşil Mutabakatı ile birlikte sürdürülebilirlik yaklaşımın bölgedeki iş yapma kültürünün ana belirleyicilerinden biri olacağını ve bu noktada, Türk iş dünyasının ortaya koyduğu yaklaşımın da bölgenin ekonomik kalkınması için kilit rol oynayacağını ifade etti.
Alper, Sabancı Topluluğu’nun bu anlamda sadece Türkiye için değil aynı zamanda tüm bölge için de örnek teşkil ettiğini kaydederek, “Bugün sürdürülebilirliği merkezine alan topluluk vaadimiz, aslında Sabancı’nın bu konudaki güçlü irade beyanının; dünyanın, bölgenin, insanlığın geleceği için ortaya koyduğu vizyonunun en güçlü göstergesi. Yaptığımız tüm yatırımlarla da bunu destekliyoruz. Bu vaadimizin altını dolduruyoruz. Özellikle enerji ve iklim teknolojileri alanında attığımız adımlarla, hem Türkiye’nin ve bölgenin hem de Avrupa’nın enerji arz güvenliğine önemli katkılar sunuyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Gelecek 5 yıl içerisinde, Sabancı Topluluğu’nun Türkiye’de enerjiye 6,2 milyar dolarlık yatırım yapacağı bilgisini paylaşan Alper, konuya yönelik şu bilgileri paylaştı:
Türkiye'de 5 yıllık dönemde hayata geçirilecek her üç rüzgâr ve güneş santralinden biri Sabancı imzasını taşıyacak. 2030’a kadar üretim portföyümüzün yaklaşık yüzde 80’ini yenilebilir enerjinin oluşturmasını, 2050 yılında ise enerji üretimimizin yüzde 100’ünü yenilenebilir kaynaklardan sağlamayı hedefliyoruz. Sabancı’nın enerjide ortaya koyduğu bu vizyon, hem Türkiye hem de Avrupa için çok önemli bir fırsat. Topluluk şirketimiz Enerjisa Üretim tarafından Bandırma’da hayata geçirilen Türkiye’nin ilk Hidrojen Vadisi, bu fırsat zincirinin en önemli örneği. Türkiye’yi Avrupa’nın en büyük yeşil hidrojen tedarikçisi haline getirebilecek bu proje, aynı zamanda Avrupa’nın enerji arz güvenliğinde de tarihi bir sayfa açabilir.
Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu Davos Zirvesi’nde konuştu
Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Levent Çakıroğlu, "Koç Topluluğu’nun kültürel dönüşümünün yapı taşlarından biri olan dijital dönüşüm, karbon nötr olma hedefimize giden yolda önemli ivme kazandırıyor." ifadesini kullandı.
Koç Holding'den yapılan açıklamaya göre, Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından "Güvenin Yeniden İnşası" ana teması ile gerçekleştirilen Davos Zirvesi, 120 ülkeden 2 bin 800’e yakın lideri bir araya getirdi.
Zirve kapsamında düzenlenen "İklim Değişikliğine Uyum için Yeni Uygulamalar" başlıklı oturumda konuşan Levent Çakıroğlu, Koç Topluluğu’nun iklim değişikliğine uyum sürecindeki önceliklerini ve bu alanda geliştirdikleri teknolojilerin faydalarını katılımcılarla paylaştı.
Açıklamada burada yaptığı konuşmaya yer verilen Koç Holding CEO'su Levent Çakıroğlu, dijital dönüşümün, Koç Topluluğu'ndaki kültürel dönüşüm yolculuğunun yapı taşlarından biri olduğunu ifade ederek, 2050 yılında karbon nötr olma hedeflerinin olduğunu, dijital ve yeşil dönüşümün bu hedefe giden yolda önemli bir ivme kazandırdığını belirtti.
Su kıtlığının, iklim değişikliği kaynaklı en önemli problemler arasında yer aldığını belirten Çakıroğlu, bu nedenle su verimliliğini artıracak projelerin hayata geçirilmesinin kritik öneme sahip olduğunu vurguladı. Çakıroğlu, bu kapsamda suyun verimli kullanımına yönelik teknolojiler geliştirdiklerini ve tüm değer zincirlerinde iklim değişikliğine uyum için gerekli adımların atılmasına öncülük ettiklerini kaydetti.
Levent Çakıroğlu, su kaynaklarının korunmasına ve su havzalarının etkin yönetimine katkı sağlayan teknolojilere değinerek, şunları kaydetti:
Yenilenebilir enerji alanındaki öncü şirketimiz Entek, bilgi teknolojileri şirketimiz KoçDigital ile aynı miktarda su ile daha fazla enerji üretmeye yönelik bir projeyi hayata geçirdi. Yapay zekâ destekli proje, geçtiğimiz 25 yıldaki sıcaklık, nem, kar kalınlığı, topografik özellikler gibi 56 farklı değişkeni makine öğrenimi ve derin öğrenme ile analiz ederek, portföyümüzdeki Menzelet ve Kılavuzlu hidroelektrik santrallerine gelebilecek su miktarına ilişkin tahminlerde bulunuyor. Projemizin başarılı uygulaması sayesinde; Menzelet Hidroelektrik Santrali'miz için tahminlerin doğruluk oranının yüzde 90’ın üzerine çıktığını, enerji üretiminin yüzde 2,5 artmasıyla yaklaşık 7 bin hanenin yıllık elektrik ihtiyacına karşılık gelen enerjinin ekonomiye kazandırılacağını hesaplıyoruz.
Koç Topluluğu olarak yenilikçi uygulamalarla iklim değişikliğine uyum yönünde çalışmalara hız kesmeden devam edeceklerini bildiren Çakıroğlu, karbon nötr hedefi için tüm paydaşlarla işbirliği yapmanın önemini vurguladı.
Çakıroğlu, "Son yıllarda düşük karbon teknolojilerinin kullanımında kayda değer bir artış görüyoruz. Düşük karbonlu bir gelecek için farklı sektörler arasındaki işbirlikleri hayati önem taşıyor. Bu kapsamda, iklim konusundaki somut hedeflerimize ulaşmak için teknolojinin getirdiği tüm olanakları kullanmalıyız." ifadelerini kullandı.
Koç Topluluğu’nun benimsediği teknoloji odaklı yaklaşımı yaygınlaştırmak için, Topluluğun iş gücünün geleceğin yetkinlikleriyle donatılmasının en önemli önceliklerden biri olduğunu vurgulan Çakıroğlu, şunları kaydetti:
Çalışanlarımızı geleceğe hazırlarken, tüm departmanlardaki çalışma arkadaşlarımızı sürece dahil ediyoruz. Bunun sonucu olarak, satış veya saha operasyonlarında çalışan meslektaşlarımızın veri analistliği becerisi kazandığı ve kendi yapay zekâ modellerini geliştirdikleri örneklere şahit olduk. Çalışma arkadaşlarımıza ihtiyaç duyacakları yeni beceriler kazandırmak en büyük önceliklerimiz arasında yer alıyor. Şu ana kadar 1600'ün üzerinde çalışma arkadaşımız Veri Okuryazarlığı Programı'mızdan faydalandı. Bu kapsamdaki çalışmalarımız devam edecek.
Independent Türkçe