Sudan’da sivilleri silahlandırma eğilimi artıyor

Ülkedeki arkeolojik alanlarda çatışmanın patlak vereceğine dair korkular

Sudan’ın doğusundaki Kassala eyaletinde ordu destekçisi Sudanlılar silahlandırıldı / Fotoğraf: SUNA

Sudan’ın başkenti Hartum ile diğer şehirlerde Sudan Ordusu ve Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki çatışmalar yeniden başlarken, savaş kapsamı dışındaki eyaletlerdeki binlerce sivil, HDK’ya karşı mücadeleye katılmak üzere ordu öncülüğünde silahlandırılıyor.

Başkentteki görgü tanıkları, Şarku’l Avsat’a yaptıkları açıklamada, Sudan ordusunun, Omdurman şehrinin kuzeyindeki Vadi Saydna bölgesindeki askeri üsten, Bahri’nin bazı mahallelerindeki HDK mevzilerine yoğun topçu bombardımanı başlattığını bildirdi.

Tanıklara göre, Omdurman mahallelerinde çok sayıda ordu kuvvetinin ilerlemesi ve bu bölgelere konuşlanması sırasında aralıklı olarak hafif silahlarla çatışmalar yaşandı.

Sudan Ordusu ve Hızlı Destek Kuvvetleri arasında nisan ayında savaş çıktı ve çatışmanın ateşi birçok eyalete yayıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hartum’un merkezindeki Silahlı Kuvvetler Genel Komutanlığı ve ordu güçlerinin toplandığı diğer bölgeleri hedef alan Hızlı Destek Kuvvetleri, ordu karargahına bir dizi top mermisi fırlattı.

Bölge sakinleri, Hartum’un güneyindeki mahalleleri hedef alan sürekli patlama ve top atış sesleri duyduklarını bildirdi.

Üst üste iki haftadan fazla süren sakinliğin ardından, ülkenin batısındaki Kuzey Kordofan Eyaleti’nin başkenti Ubeyd şehrinin doğu bölgelerinde, savaşın iki tarafı arasında çatışmalar ve top atışları yeniden başladı.

Kentteki yerel kaynaklar, savaşan iki güç arasında şiddetli çatışmaların yaşandığını, bu durumun çevre mahallelerde yaşayanlar arasında paniğe yol açtığını söyledi.

Öte yandan Hızlı Destek Kuvvetleri, Sudan ordusunu, Kuzey Darfur bölgesindeki Zark kasabasına, aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu 12 kişinin ölümüne ve düzinelerce evin yıkılmasına yol açan hava saldırılarını düzenlemekle suçladı.

Sudan ordusu ise Beyaz Nil (ülkenin merkezi) ve Kassala (doğu) eyaletlerinde, ‘halk direnişinin’ başlatılması sırasında, ordu kuvvetlerinin seferberliğine katılan büyük kalabalıkların görüntülerini paylaştı.

Kassala Valisi Muhammed Musa, Ordu Komutanı Abdulfettah El Burhan’a, ‘şehir halkının düşmanlarla mücadeleye tamamen hazır olduğunu’ belirten bir mesaj gönderdi.

Diğer yandan, ülkenin kuzeyindeki Nil Nehri Eyaleti’ndeki ‘Naka ve Musavvarat’ arkeolojik alanında ordu ile HDK arasında çatışmanın patlak vereceği yönündeki korkular yeniden ortaya çıktı.

Sudan Dışişleri Bakanlığı tarafından dün yapılan açıklamaya göre, Hızlı Destek Kuvvetleri, yakındaki kasabalara yeni saldırılar başlatmak üzere olan, Hartum’un kuzeyindeki arkeolojik alanda yer alan üyelerinin görüntülerini yayınladı.

Şarku’l Avsat’a konuşan kaynaklar, arkeolojik alanda ordu güçleri ile Hızlı Destek Kuvvetleri’ne bağlı gruplar arasında çatışmalar yaşandığını söyledi.

Aynı kaynaklara göre, Hızlı Destek Kuvvetleri’nin eyaleti işgal etme tehdidinde bulunacağı herhangi bir saldırı beklentisiyle ordu güçleri, bölgede yoğun bir şekilde konuşlandırılıyor.

Sudan Dışişleri Bakanlığı, söz konusu bölgenin, yaklaşık 3 bin yıl öncesine dayanan ve 2011’den bu yana UNESCO Dünya Miras Listesi’nde kayıtlı olan, ülkedeki en önemli koruma altındaki arkeolojik alanları içerdiğini belirtti.

Sivil haklar alanında faaliyet gösteren Sudan Acil Durum Avukatları grubu, Hızlı Destek Kuvvetleri’nin bu arkeolojik alanların yakınında konuşlandırılmasını kınayan bir bildiri yayınladı.

Bildiride, “Bu konuşlandırma, Hızlı Destek Kuvvetleri’nin askeri operasyonların kapsamını genişletmeye yönelik yeni adımlarının bir parçası gibi görünüyor” denildi.

Bu antik alanların önemine vurgu yapılan bildiride, buraların Meroitik Krallık’tan kalma çok sayıda tarihi eser barındırdığını ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde koruma altına alındığı vurgulandı.

Ayrıca, bu tarihi alanların güvenliğinden tamamen Hızlı Destek Kuvvetleri’nin sorumlu olduğu belirtildi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU