Lübnan-İsrail çatışması yeni bir yola mı girdi?

İsrail, Hizbullah’ın SİHA komutanına suikast düzenlendiğini iddia ederken, Hizbullah savaşın büyümemesi için temkinli davranıyor

Hizbullah Hareketi komutanlarından Visam Hüseyin Tavil, düzenlenen cenaze töreninin ardından toprağa verildi (AA)

Lübnan’daki Hizbullah grubu, bir süredir geniş çaplı bir savaşa yol açmayacak şekilde, İsrail’e tepkisini askeri hedeflerle sınırlandırdı.

Ancak Şarku’l Avsat’a konuşan bir parlamento kaynağına göre, İsrail’in Lübnan’a yönelik son saldırıları, bombardıman çemberini 12 kilometreye kadar genişletmesi ve Hizbullah’ın bunlara verdiği yanıtlar, İsrail’in suikastlara odaklanmaya başladığı savaşın gidişatındaki değişimi yansıtıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail medyası, Hizbullah’ın silahlı insansız hava araçlarından (SİHA) sorumlu yetkilisi Ali Hüseyin Burji’nin suikaste uğradığını bildirdi.

Hizbullah, Burji’nin ölümünü doğruladı, ancak ölen kişinin Lübnan’ın güneyindeki SİHA biriminin yetkilisi olmadığını belirtti.

İsrail, Lübnan’da bir hafta içinde iki suikast düzenledi.

Bunlardan ilki, Beyrut’un güney banliyösünde Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih el-Aruri’ye yönelik suikastti.

İkincisi ise Hizbullah’ın üst düzey komutanlarından Visam Hasan et-Tavil’in, 8 Ocak’ta İsrail güçlerinin Lübnan’ın güneyindeki Hirbet es-Slim beldesinde bir araca düzenlediği hava saldırısında öldürülmesi oldu.

İsrail medyası, SİHA biriminden sorumlu bir Hizbullah liderinin hedef alındığını duyurmadan önce, Hirbet es-Slim kasabasındaki bir cenaze töreni sırasında, İsrail’in aynı kasabadaki bir arabayı hedef alan bir saldırı düzenlediğini bildirdi.

Times of Israel gazetesinde dün yer alan haberde, son aylarda İsrail’in kuzeyinde düzenlenen çok sayıda SİHA saldırısından sorumlu olduğu iddia edilen Ali Hüseyin Burji’nin öldürüldüğü bilgisi verildi.

Haberde, Hizbullah’ın güneydeki hava kuvvetleri komutanı olarak tanımlanan Ali Hüseyin Burji’nin, Visam Hasan et-Tavil’in cenazesinden kısa bir süre önce Hirbet es-Slim kasabasında arabasına düzenlenen saldırıda öldürüldüğü ifade edildi.

İsrail ordusu, hava saldırısıyla ilgili herhangi bir resmi yorumda bulunmazken, Hizbullah’tan yapılan açıklamada, “Komutan, düşmanın iddia ettiği gibi hiçbir suikast girişimine maruz kalmadı” denildi.

Askeri hedefler

Hizbullah, Aruri ve Tavil’in öldürülmesine yanıt olarak askeri hedefleri seçti ve geçen cumartesi günü Yukarı Celile’deki Meron Dağı’ndaki bir hava durumu izleme istasyonunu vurdu.

Dün de İsrail Ordusu Kuzey Komutanlığı’nın Safed kentindeki karargahı olan, Lübnan sınırına 12 kilometre derinlikte bulunan Dado üssü de çok sayıda saldırı uçağıyla hedef alındı.

Hizbullah, söz konusu saldırıların Aruri ve Tavil suikastına yanıt olarak düzenlediğini açıkladı.

Bu yeni süreç, haftalarca sınır bölgesinde karşılıklı bombardımanla sınırlı kalan savaşın gidişatında bir değişikliğe işaret ediyor.

Ancak askeri uzmanlara göre, söz konusu yeni sürecin özellikleri henüz ortaya çıkmadı.

Askeri uzmanlar, İsrail’in Gazze savaşının üçüncü aşamaya geçileceğini duyurmasına atıfta bulunarak, ‘yeni bir aşamaya geçiş olup olmadığı ortaya çıkana kadar’ bekleme çağrısında bulundu.

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, 14 TV’ye yaptığı açıklamada, “Tavil’i hedef almak savaşın bir parçasıydı” dedi.

Katz ayrıca, büyük bir savaş durumunda, Lübnan’ın 2006 savaşında aldığı darbeden 50 kat daha güçlü bir darbe alacağı konusunda uyardı.

Lübnanlılar endişeli

Lübnanlılar, İsrail’in gerilimi tırmandırmasının, Hizbullah’ı savaşın genişlemesine yol açacak bir tepkiye çekeceğinden endişe ediyor.

Şarku’l Avsat’a konuşan bir parlamento kaynağı, konuya ilişkin şunları söyledi:

“Hizbullah şu ana kadar verdiği yanıtlarda askeri hedefleri seçiyor ve bazen yanıtları mesafe veya hedefleme yöntemi açısından spesifik oluyor. Meron üssünün hedef alınmasında ya da Safed’deki askeri merkezin hedef alınmasında olduğu gibi. Bu yanıtların savaşın genişlemesine yol açmaması gerekir.”

İsrail ordusu, Hizbullah’ın misilleme saldırılarında füze sirenlerini aktif hale getirdi.

İsrail, Lübnan’a yönelik saldırılarında, hafta başından bu yana 12 kilometrenin üzerine çıkarken, hedeflemenin derinliği her iki tarafça da fiilen 4 kilometre daha genişledi.

İsrail’e ait savaş uçakları, en yakın sınır noktasına 12 kilometre uzaklıktaki Ganduriye bölgesine iki aşamada çok sayıda hava saldırısı düzenledi. Saldırıda, üç Hizbullah üyesi öldü.

Dün ise yaklaşık 10 kilometre uzaklıktaki Hirbet Slim kasabasına hava saldırısı düzenlendi.

Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı Naim Kasım, dün yaptığı açıklamada, aralarında Hizbullah’ın Özel Rıdvan Gücü komutanı Tavil’in de bulunduğu liderlere yönelik suikastların bir geri çekilme adımı olamayacağını, aksine direnişi zorlamak için yapılan bir hamle olduğunu söyledi.

Artan bombardıman

Dün bombardımanların şiddetini artıran Hizbullah, Safed kışlasının yanı sıra Lübnan sınırındaki Yiftah kışlası, Hanita, Ruveysat el-Karn ve Admit kışlası civarında toplanan İsrail askerlerinin de füzelerle hedef alındığını duyurdu.

Öte yandan, İsrail ordusunun Kafr Kila kasabasında gerçekleştirdiği yoğun bombardımanda 3 ev yıkıldı.

Bu arada, İsrail’in savaşın başlamasından bu yana gerçekleştirdiği 2 bin 447 saldırıda, 38 Lübnanlı sivil ve bir asker öldü.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU