Güney Lübnan’da askeri gerilim artıyor

Güney Lübnan’da düzenlenen karşılıklı bombardımanlarda siviller yaralandı

İsrail dün Güney Lübnan’daki Mervahin köyüne saldırı düzenledi / Fotoğraf: AFP

Lübnan’ın güney sınırı, Hizbullah ile İsrail arasında açık bir askeri gerilime tanık oluyor ve analistler bunu, iki taraf arasındaki savaşın genişlemesine zemin hazırlayabilecek sinyal olarak görüyor.

Arap Dünyası Haber Ajansı’nın (AWP) aktardığına göre İsrail gazetesi Jerusalem Post dün İsrail’in kuzeyinde bir insansız hava aracının (İHA) patlaması sonucu yedi kişinin yaralandığını bildirdi. Patlamanın Ramim Ridge bölgesinde meydana geldiğini bildiren gazete, başından yaralananlar olduğuna dikkat çekti.

Times of Israel gazetesi ise dün ordunun, Hizbullah grubunun Lübnan’dan İsrail’in kuzeyine fırlattığı tanksavar füzeleriyle dokuz askerin yaralandığını bildirdiğini aktardı. Gazete, Hizbullah’ın daha önce İsrail’in kuzeyindeki bir kiliseye füzeyle düzenlediği saldırıda yaralanan bir sivili tahliye etmek için gelen dokuz askerin yaralandığını ve askerlerden birinin durumunun ağır olduğunu belirtti.

Hizbullah’ın El-Menar kanalı, Hizbullah’ın ölümle sonuçlanan bir dizi operasyon gerçekleştirmesinin ardından İsrail medyasının, kuzeyde Lübnan sınırındaki durumu ‘çetin’ olarak tanımladığını kaydetti.

Hizbullah dün akşama kadar kendi saflarında herhangi bir kayıp açıklamazken, Güney Lübnan’da iki taraf arasında düzenlenen karşılıklı bombardımanlarda siviller yaralandı.

Yapılan açıklamada ‘Siyonist düşmanın Kiryat Shmona beldesi yakınlarında yeni kurulan komuta karargâhına saldırı dronu ile hava saldırısı düzenlediğini ve tam isabet elde ettiğini’ duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hizbullah, ayrı ayrı yaptığı açıklamalarda, savaşçılarının Zebdine bölgesini ve Eş-Şumira kışlasının yanındaki izleme odasını hedef aldığını, ‘burayı doğrudan vurduğunu ve düşman saflarında ölü ve yaralıların olduğunu’ duyurdu.

Hizbullah’ın operasyonları arasında İsrail askerlerinin Ramiya bölgesi yakınlarındaki mevzileri de vardı. Hizbullah’ın açıklamasına göre, savaşçıları aynı zamanda ‘Duviv Kışlası yakınlarında bir grup düşman askerini ve Er-Rahib bölgesinde bir başka İsrail asker grubunu hedef alan’ bir operasyon gerçekleştirdi.

uzmanlar, Güney Lübnan cephesinde yaşanan gerilimin savaşın genişlemesine yol açabileceği görüşünde. Ortadoğu ve Körfez Askeri Analiz Merkezi (INEGMA) Başkanı Riyad Kahveci bu konuda Şarku’l Avsat’a şu açıklamada bulundu:

“Askeri operasyonlarda bir artışın yanı sıra bombardımanların artık köy ve kasabaların çevresinden ziyade içlere yönelik olduğu açık. Hizbullah, bahsettiği angajman kuralları çerçevesinde yerleşim yerlerindekilere misliyle karşılık veriyor (...) İsrailliler gerilimi tırmandırmaktan kaçınmıyor gibi görünüyor ve Hizbullah’ı, kendi açılarından bir savaş başlatmayı haklı kılacak büyük bir tepkiye çekmeye çalışıyor olabilirler. Nitekim birçok haber, (İsrail) savaş hükümeti içinde kuzey cephesi açmak isteyen bir grubun olduğuna ancak ABD baskısının bunu engellediğine işaret ediyordu.”

Bombardıman gündüz saatlerinde devam ettiği ve bazı güney beldelerini etkilediği Güney Lübnan’da, İslami Mesaj İzcileri Derneği’nin (sivil savunma) Operasyon Odası yaptığı açıklamada, “Tulin beldesindeki kurtarma ekibi, öğle saatlerinde beldenin maruz kaldığı bombalama sonucu yaralanan iki kişiyi ambulansla hastaneye kaldırdı” ifadelerini kullandı.

İsrail uçakları sabah saatlerinde Meys el-Cebel beldesini hedef alan iki hava saldırısı düzenledi. Bunlardan ilki Eş-Şarki Mahallesi’ne, ikincisi ise El-Garbi Mahallesi’ndeki Ra’s ez-Zahr bölgesine yönelikti.

İsrail ordusu Sur’da sabah saatlerinde Ayta eş-Şaab ve Ramiya beldelerinin bitişiğindeki vadilere ve çorak arazilere ağır silahlarla ateş açtı. Beyaz fosforlu top atışları ile Balat Tepeleri’ni hedef aldı ve bölgeyi dumana boğdu. Beyt Lev beldesinin dış mahalleleri de düşman topçu bombardımanına maruz kaldı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU