Uzmanı yanıtladı: ChatGPT'yle Harvard'a girilir mi?

"İlham kaynağı olabilir"

ABD'li teknoloji firması OpenAI'ın geliştirdiği ChatGPT, akademik makalelerde kullanılmasıyla da gündem olmuştu (Unsplash)

Yapay zeka destekli sohbet botu ChatGPT'nin, Harvard Üniversitesi'nden kabul alacak bir başvuru mektubu yazıp yazamayacağı araştırıldı. 

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post, bir yapay zeka uzmanıyla hazırladığı farklı başvuru metinlerini, eski Sarmaşık Ligi kabul komisyonu üyesi Adam Nguyen'e okuttu. Metinler arasında gazetede stajyer olarak çalışan ve Harvard'da okuyan Jasmine Green'in kaleme aldığı başvuru mektupları da vardı.

Nguyen, önceden Harvard Üniversitesi'nde danışmanlık yapmış, Columbia Üniversitesi'nde de başvuru yazılarını okumuştu. Her iki okul da ABD'de 8 vakıf üniversitesinin yer aldığı prestijli Sarmaşık Ligi'ne üye.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Nguyen, ChatGPT'nin ürettiği metinlerin çoğunda dilbilgisi hatası olmadığını ve yazıların rahat okunabildiğini belirtti. Fakat yapay zeka destekli programın, başvuran kişilerin Harvard gibi bir üniversiteye kabul edilmesini sağlayacak özgünlükte başvuru mektupları yazamadığını söyledi.

Uzman, programın metinlerde bazı noktaları detaylandırmakta sorun yaşadığına, düşünce akışlarını iyi şekilde tamamlayamadığına ve yazılarda sık sık kalabalık ifadelere yer verdiğine işaret etti. 

Günlük kullanımda ChatGPT'nin faydalı olabileceğini ifade eden Nguyen, yazılımın ürettiği başvuru mektuplarının intihal kontrol programlarına takılabileceğini belirtti.

Nguyen, prestijli üniversitelere gönderilen başvuru metinlerinde öğrencilerden kişisel deneyimleriyle bilgilerini harmanlayıp dikkat çekici bir anlatı oluşturmasının beklendiğini söyleyerek, "ChatGPT henüz bu seviyeye ulaşmadı" dedi. 

Öte yandan uzman, başvuru metinlerini yazmakta zorlanan öğrencilerin ChatGPT'yi "ilham kaynağı" olarak kullanabileceğini söyledi. Fakat Nguyen'a göre programdan daha fazlasını beklemek gerçekçi değil.


Independent Türkçe, Washington Post

DAHA FAZLA HABER OKU