Eski federal savcı: "Trump'ın hüküm giyme ihtimali son derece yüksek"

Glenn Kirschner 30 yıl boyunca savcılık yaptı

(Reuters)

Eski ABD federal savcısı, Donald Trump'ın kendisine karşı yürütülen cezai soruşturmalardan en az birinden hüküm giyme ihtimalinin "son derece yüksek" olduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Glenn Kirschner, Sky News'e yaptığı açıklamada, Trump aleyhindeki Cumhuriyetçi tanıkların ağırlığının, eski başkanın haksız yere zulüm gördüğünü iddia etmesini çok zorlaştıracağını söyledi.

Eski başkan, seçimlere yasadışı müdahaleden gizli belgelerin yanlış kullanımına kadar uzanan iddialarla 5 yargı bölgesinde toplam 91 ağır suç isnadıyla karşı karşıya.

Sky News'e konuşan Kirschner, "Bence hüküm giyme ihtimali son derece yüksek" dedi.

Donald Trump'ın karşısındaki tanıkların kim olduğunu bilmek önemli. Bunlar Trump'ın düşmanları ya da muhalifleri değil, öfkeli Demokratlar da değil.

İlginç bir şekilde, tanık listesinde yer alması muhtemel olduğunu bildiğimiz kişilerin neredeyse tamamı Cumhuriyetçilerden oluşuyor. Bunlardan bazıları kendi eski kabine üyeleri, eski başsavcısı, eski başkan yardımcısı.

Duyacağımız ifadelerin Cumhuriyetçi seslerden oluşan bir korodan geleceğine inanıyorum. Bu da bir Cumhuriyetçi olan Donald Trump'ın 'hepsi benim peşimde' demesini çok daha zor hale getiriyor.

Kirschner ayrıca Trump'ın 2020 seçimini tersine çevirme girişimlerinden dolayı hüküm giymesi halinde, gelecekteki adayları benzer davranışlardan caydırmak için ağır bir ceza almasının muhtemel olduğunu öne sürdü.

Hapse girip girmeyeceğini kimse bilmiyor, ancak [iddia edilen] suçlarının niteliği göz önüne alındığında (esasen başkanlık yetkisinin barışçıl bir şekilde devredilmesine son vermeye çalıştığı için hüküm giydiğini varsayarsak), bu çarpıcı suç cezalandırılmazsa bir sonraki diktatör adayına bütün bunları tekrarlaması için ilham vereceğini yargıç ve savcılık ekibinin anladığını inanıyorum.

Bir zamanlar Trump dönemi özel savcısı Robert Mueller'in emrinde çalışan Kirschner, daha önce Trump'ın Kovid-19 salgınını ele alış biçiminin ölüme sebebiyet verme hatta cinayetle eşdeğer olduğunu savunmuştu.

Hem federal hükümet hem de Georgia eyaleti, savcıların suç teşkil eden bir komplo olduğunu söylediği seçim yenilgisini tersine çevirmek için yaptığı geniş kapsamlı plan nedeniyle Trump'a dava açmıştı.

Trump ayrıca görevden ayrıldıktan sonra Florida'daki Mar-a-Lago malikanesinde gizli başkanlık belgelerini yasadışı bir şekilde stoklamakla ve porno yıldızı Stormy Daniels'a sus payı ödeyerek kampanya finansmanı yasalarını ihlal etmekle suçlanıyor.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU