Avrupa Birliği (AB), göçmenlere ev sahipliği yapma sorumluluğunu ve maliyetini daha eşit bir şekilde paylaşmak ve göçmen sayısını sınırlamaya yönelik yeni kurallar üzerinde anlaşmaya vardı.
Avrupa Parlamentosu ve AB hükümetlerinin temsilcileri, Yeni Göç ve İltica Paktı olarak adlandırılan AB yasaları üzerinde bütün gece süren görüşmelerin ardından anlaşmaya vardı.
Söz konusu yasalar, düzensiz göçmenlerin AB'ye geldikleri sırada taranmasını, sığınma başvurularına yönelik prosedürleri, sığınma başvurularından hangi AB ülkesinin sorumlu olduğunun belirlenmesine yönelik kuralları ve krizlerle baş etme yollarını kapsıyor.
AB'ye gelen göçmen sayısı, 2015'te 1 milyonun üzerine çıkmasının ardından gerileyerek 2020'de en düşük seviyesini gördü ancak Kasım ayına kadar istikrarlı bir şekilde 255,000'e yükseldi. Bu göçmenlerin yarısından fazlası Akdeniz'i geçerek Afrika'dan İtalya veya Malta'ya gidiyor.
Göçmenlere ev sahipliği yapma sorumluluğunu paylaşmaya yönelik önceki dönemde gösterilen çabalar, özellikle doğudaki AB üyelerinin Yunanistan, İtalya ve diğer ülkelere gelen göçmenleri kabul etmek istememesi nedeniyle başarısızlıkla sonuçlanmıştı.
Yeni sisteme göre sınırda olmayan ülkeler mültecileri kabul etmek veya AB fonuna ödeme yapmak arasında seçim yapabilecek.
Öngörülen tarama sistemiyle, uluslararası korumaya ihtiyaç duyanlar ile duymayanlar ayrılacak.
Hindistan, Tunus veya Türkiye gibi sığınma başvurularının kabul edilme ihtimali düşük ülkelerdeki kişilerin AB'ye girişleri engellenebilir ve güvenliğe tehdit oluşturduğu düşünülen kişiler gibi sınırda göz altına alınabilir.
Reuters