İnsan Hakları İzleme Örgütü: İsrail, Gazze’deki açlığı ‘savaş silahı’ olarak kullanıyor

Gazze’de 2,3 milyon insan yaşıyor ve bunların çoğu İsrail saldırısı nedeniyle evlerinden oldu

Filistinli çocuklar Gazze Şeridi’ndeki Refah kentinde gıda kıtlığı nedeniyle yiyecek almak için sıralarını bekliyor Fotoğraf: Reuters

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki sivillerin aç bırakılmasını silah olarak kullandığını vurgulayarak, İsrail hükümetine bunu durdurması ve Gazze ablukasını kaldırması yönünde çağrıda bulundu.

Şarku’l Avsat’ın Alemu’l Arabi haber ajansından (AWP) aktardığına göre, HRW tarafından yapılan açıklamada, “İsrail güçleri kasten su, yiyecek ve yakıt dağıtımını engelliyor, insani yardımları kasten engelliyor” denildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Örgütün İsrail ve Filistin Direktörü Ömer Şakir açıklamasında şunları söyledi;

İsrail, iki ayı aşkın süredir Gazze halkını yiyecek ve sudan mahrum bırakıyor. Bu, üst düzey İsrailli yetkililerin teşvik ettiği veya desteklediği bir politika ve bir savaş yöntemi olarak sivilleri aç bırakma niyetini yansıtıyor. Dünya liderleri, Gazze nüfusu üzerinde yıkıcı etkileri olan bu iğrenç savaş suçuna karşı seslerini yükseltmeli.

HRW, İsrail hükümetine sivil halkın hayatta kalması için gerekli olan hedeflere yönelik saldırıları yasaklama taahhüdünde bulunması, Gazze Şeridi’ndeki kuşatmayı kaldırması, su ve elektrik kaynaklarının yeniden sağlanması ve acil ihtiyaç duyulan gıda, tıbbi yardım ve yakıtın Kerem Şalom da dahil olmak üzere geçiş kapılarından Gazze’ye girmesine izin verilmesi çağrısında bulundu.

Gazze’de 2,3 milyon insan yaşıyor ve bunların çoğu İsrail saldırısı nedeniyle evlerinden oldu.

Gazze’deki sağlık yetkilileri, İsrail’in saldırıları sırasında 19 bin kişinin öldüğünü, 50 binden fazla kişinin ise yaralandığını söylüyor.

İsrail’in Gazze Şeridi’nde iki aydan fazla süren savaşı nedeniyle gıda kıtlığı bir sorun oldu.

Ancak bir hafta süren ateşkesin sona erdiği 1 Aralık’tan bu yana, Mısır’dan gelen yardım tırlarının sayısındaki azalma ve Gazze’nin güneyi de dahil olmak üzere yardımın dağıtımını engelleyen şiddetli çatışmalar nedeniyle durum daha da kötüleşti.

Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) İletişim Direktörü Juliette Touma, dün sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, hava saldırılarıyla nedeniyle yardımların ulaştırılamadığını vurguladı.

UNRWA, aç kalabalıkların Mısır ile olan Refah Sınır Kapısı’nda kamyonları durdurup zorla yardım aldığını belirtti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU