Merhaba değerli dinleyiciler,
Bugün 17 Aralık 2023;
Independent Türkçe için hazırladığım,
"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.
Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum.
Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım.
Mahkeme, Nijer'in devrik lideri hakkında kararını verdi
Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) mahkemesi, devrik Nijer Başkanı Mohammed Bazoum'un derhal ve koşulsuz serbest bırakılmasına karar verdi.
Mahkeme, 26 Temmuz'da ordu tarafından devrilen Bazoum'un görevine dönmesine karar verdi.
Mahkemeden yapılan açıklamada, "Nijer Devletini temsil eden Muhammed Bazoum'dur. Cumhuriyetin başkanı olmaya devam ediyor" ifadeleri kullanıldı.
Bazoum, ECOWAS mahkemesinde askeri liderler tarafından devrilmesine, tutuklanmasına ve gözaltına alınmasına itiraz eden bir dava açtı.
Serbest bırakılmasını ve başkan olarak yeniden tanınmasını talep etti.
Bazoum ve ailesi, Batı Afrika bloğu ve diğer uluslar tarafından serbest bırakılması taleplerine rağmen, o zamandan beri Başkanlık Sarayı'nda gözaltında tutuluyor.
Sudan'da 17,7 milyon insan açlıkla mücadele ediyor
BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) yaptığı açıklamada, Sudan genelinde 17,7 milyon insanın yüksek düzeyde akut gıda güvensizliği ile karşı karşıya olduğunu söyledi.
BM yetkilisi, ülkedeki gıda güvenliği durumunun vahim olduğu ve acil ve toplu eylem gerektiren aşırı endişe verici seviyelere yükseldiği konusunda uyardı.
Yeni yayımlanan Entegre Gıda Güvenliği Aşaması (IPC) projeksiyonlarına atıfta bulunarak, Ekim 2023 ile Şubat 2024 arasında bu 17,7 milyon insanın gıda krizi yaşadığını belirtti.
Sudan'da devam eden çatışmalar, düşük tarımsal üretim, yüksek gıda fiyatları, iklim şokları ve yerinden edilmeler gıda krizine katkıda bulunanlar etkenler olarak açıklandı.
Sudan'da 8. ayına giren iç savaşta taraflar, başkent Hartum'un yanı sıra ülkenin batı ve güneybatısındaki 9 eyalette ağır silahlarla çatışmayı sürdürüyor.
Sudan hükümetinin uluslararası topluma "terörist grup" olarak kabul etmesi çağrısında bulunduğu HDK, 15 Nisan'da patlak veren iç savaş öncesinde sisteme entegrasyonu henüz tamamlanmamış askeri bir güçtü.
Senegal Yüksek Mahkemesi'nden muhalif liderin adaylığına yeşil ışık
Dakar Yüksek Mahkemesi, muhalefet lideri Ousmane Sonko'nun seçim siciline geri getirilmesini emretti ve hapsedilen politikacının gelecek yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmasının önünü açtı.
Mahkeme tarafından gençleri yozlaştırmak ve kışkırtmak suçlamasıyla Cumhurbaşkanlığı adaylığı önüne engel olacak bir ceza verilmişti.
Sonko'nun ceza süreci çok sayıda yargılama ve karar bozma süreçlerine uğradı. Yerel mahkeme Sonko'nun cezasını iptal etti.
Akabinde Yüksek Mahkeme alt mahkemenin kararını bozdu ve iptal etti. Davanın yeniden değerlendirilmesi için Dakar Yüksek Mahkemesine gönderdi. Yüksek mahkeme kararı onayarak Sonko'nun cumhurbaşkanlığı yolunu açtı.
49 yaşındaki Sonko, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin en gözde adayı olarak anılıyor.
Tekrar aday olmayacağını açıklayan mevcut Başkan Macky Sall'e karşı daha önce yarışan Sonko, gençler nezdinde oldukça popüler.
IMF'den Somali'ye 4,5 milyar dolarlık borç desteği
IMF ve Dünya Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre, Ağır Borç Yükü Altındaki Yoksul Ülkeler (HIPC) İnisiyatifi kapsamında Somali'ye 4,5 milyar dolarlık borç desteği yapılacağı belirtildi.
Somali hükümeti ise IMF ve Dünya Bankasının aldığı kararı memnuniyetle karşıladığını açıkladı. Somali Devlet Başkanı Hassan Sheikh Mohamud, "Somali'nin borç indirimi süreci, üç siyasi yönetimi kapsayan yaklaşık on yıllık hükümetler arası çabalarla oldu. Bu, ulusal taahhüdümüzün, bu önemli ve etkinleştirici gündemin önceliklendirilmesinin bir kanıtıdır" şeklinde konuştu.
Somali, HIPC Girişimi kapsamına alınan 37. ülke oldu.
Somali'nin dış borcu 2018'de GSYİH'nın yüzde 64'ü düzeyindeyken borç indirimi ile GSYİH'nın yüzde 6'sından daha azına düştü.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 1992'den bu yana Somali'ye uyguladığı silah ambargosunu 2 Aralık'ta kaldırmıştı.
Güney Afrika, Rus şirketi Gazprom ile doğalgaz anlaşması yaptı
Güney Afrika Cumhuriyeti, ülkenin güneybatısındaki Mossel Körfezi'nde doğalgazdan sıvı yakıt (GTL) üretimi yapacak tesisin kurulması için Rus enerji firması Gazprom ile anlaştı.
Güney Afrika İletişim ve Dijital Teknolojiler Bakanı, kıyılarında zengin doğalgaz rezervleri keşfedilen Mossel Körfezi'nde kurulması planlanan, yaklaşık 265 milyon dolar değerindeki GTL tesisi projesi için Gazprom ile anlaşmaya varıldığını duyuruldu.
Proje kapsamında günde 45 bin varil sıvı yakıt üretimi hedeflendiği açıklandı.
Rus firması ile yapılan anlaşmanın BRICS grubu içerisindeki ticaret ve yatırımları arttırma vaadinin bir parçası olduğu vurgulandı.
Tesis için gerçekleştirilen ihaleye dünya genelinden 20 firma katıldı. İhaleye giren firmalardan 19'unun teknik nedenlerden dolayı diskalifiye edilmesi sonucu Gazprom ihaleyi rakipsiz şekilde kazandı.
Geçen hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın.
© The Independentturkish