Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, başkent Moskova'daki "Gostinıy Dvor" isimli merkezde düzenlenen "Doğrudan Hat" ve yıllık basın toplantısı şeklinde birleşik programa katılarak, Gazze Şeridi'ndeki durumla ilgili açıklamalarda bulundu.
Putin, programda AA muhabirinin, "İsrail’in Gazze’deki saldırılarında her 6-7 dakikada bir çocuk hayatını kaybediyor. Bugüne kadar Filistinli 8 bin çocuk, 6 binden fazla kadın hayatını kaybetti. Filistin’de bugün gelinen noktada insanlık ölmüş durumda. Başta Birleşmiş Milletler (BM) ve kurumları olmak üzere dünya üzerindeki büyük devletler, bu saldırıları maalesef durduramıyor. BM’nin fonksiyonunu kaybettiğini düşünüyor musunuz? Filistin’deki durumla ilgili olarak bölgede barışın sağlanması için Türkiye ile birlikte Rusya’nın ortak çabaları var mı? Bunun dışında uluslararası ve bölgesel konularda Türkiye ile ne gibi ortak planlarınız var? Önümüzdeki dönemde bir Türkiye ziyaretiniz söz konusu mu?" sorularını yanıtladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Gazze'deki durumla ilgili yaklaşımını değerlendiren Putin, "Gazze'deki durumun iyileştirilmesi yönünde Erdoğan'ın önemli ve öncü rolünü belirtmek isterim. Erdoğan, kesinlikle Gazze’deki trajediye dikkati çeken, durumu iyileştirmek, uzun vadeli barış koşullarını yaratmak için her şeyi yapan uluslararası toplumun liderlerinden biridir. O, bu yönde çok aktif. Bu, apaçıktır. Allah ona sağlık versin" ifadelerini kullandı.
Rusya Devlet Başkanı Putin, Gazze'deki olayların "felaket" niteliğinde olduğunu vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:
Olanlar felaket. Burada oturanlar ve tüm dünyadaki insanlar her şeyi görüyor. Ukrayna'daki özel askeri operasyona ve Gazze'de olanlara bakın ve farkı hissedin. Buna benzer bir şey Ukrayna'da yok. BM Genel Sekreteri (Antonio Guterres), Gazze'nin dünyadaki en büyük çocuk mezarlığı haline geldiğini söyledi. Bu değerlendirme çok şeyi anlatıyor. Bu, objektif bir değerlendirme.
BM'nin Gazze konusundaki rolüne işaret eden Putin, savaş döneminde bazı ülkelerin BM'deki bazı kararları engellediğine dikkati çekti.
Putin, "BM'nin işleyişinde sıra dışı olan bir şey yok. Bu her zaman, özellikle de Soğuk Savaş döneminde böyleydi. BM, uzlaşmaya varılması için kuruldu. Eğer uzlaşıya varılmıyorsa kararlar kabul edilemiyor" diye konuştu.
Türkiye ile Filistin konusunda benzer pozisyon sergilediklerini vurgulayan Putin, şunları kaydetti:
Türkiye gibi başkent Doğu Kudüs ile Filistin devletinin kurulmasına dair BM kararlarının uygulanmasından yanayız. Bu, çok önemli. Filistin-İsrail meselesinin çözümüne ilişkin sağlam temelin oluşturulması gerekiyor. Erdoğan'la bu konularda sürekli temas halindeyiz. Yaklaşımlarımız çok yakın. Erdoğan ile görüşeceğimizi umuyorum. Bunu planlıyorum. Geçenlerde de planlamıştım. Türkiye'ye uçmaya hazırdım. Ancak Erdoğan'ın programı uygun değildi. Böyle olabiliyor. Bu ziyareti gelecek yılın başında gerçekleştirmeyi kararlaştırabiliriz.
Vladimir Putin, Gazze konusunda bazı Arap ülkeleriyle de temas halinde olduklarını dile getirerek "Gazze'deki insanların kurtarılması lazım. İnsani yardımın yoğun şekilde yapılması gerekiyor" dedi.
Gazze’de bir hastanenin oluşturulması konusunda girişimlerde bulunduklarını aktaran Putin, Mısır’ın hastane fikrini desteklediğini ancak İsrail tarafının bunun güvenli olmadığını vurguladığını söyledi.
Putin, "Bu, çabalarımızı sonlandıracağız anlamına gelmiyor. Bu, bugün güvenli değilse ve İsrail tarafı bunu desteklemiyorsa yine de İsraillilerle bir anlaşmamız var. Onlar, tıbbi ekipman ve ilaç tedarikini artırmamızı istediler. Elbette bunu yapacağız. Dolayısıyla mevcut olayların tüm taraflarıyla temas halindeyiz ve aktif şekilde çalışacağız" ifadelerini kullandı.
AA