Guyana lideri kritik görüşme öncesi Maduro'yu "haydutlukla" suçladı

İki lider Karayipler'deki St. Vincent adasında bir araya gelecek

Guyana lideri İrfan Ali, Batı yarımkürenin tek Müslüman devlet başkanı (Reuters)

Esequibo bölgesinde egemenlik ihtilafı yaşayan Venezuela ve Guyana'nın devlet başkanları bugün, iki ülke arasındaki tansiyonu düşürmek için bir araya gelecek.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve Guyanalı mevkidaşı İrfan Ali'nin, Karayipler adası St. Vincent'taki Argyle Uluslararası Havalimanı'nda görüşmeyi kabul ettiği belirtildi.

Trinidad ve Tobago, Barbados ve Dominika başbakanları da görüşmeye katılacaklarını açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İki lider arasındaki görüşme, Guyana topraklarının yüzde 75'ini oluşturan petrol ve maden zengini Esequibo üzerindeki hak iddiası tartışmalarında doğan gerilimi azaltmayı hedefliyor.

Venezuela yönetimi bölge üzerinde hak iddia etmiş ve birkaç hafta önce konuyla ilgili referandum düzenleyerek halk desteğini de arkasına almıştı.

Esequibo'nun 19. yüzyılda Britanyalı sömürgeciler tarafından çizilen haritalarla "Venezuela'dan çalındığını" öne süren Maduro yönetimi referandumun ardından bölgeyi kendi toprağı ilan etmişti.

Maduro ayrıca devlet şirketlerine bölgede petrol, gaz ve maden arama çalışmalarına başlanması talimatı vermişti.

Yaşanan gelişmeler üzerine her iki ülke de ordularını yüksek alarm durumuna geçirdi.


Nicolas Maduro ve İrfan Ali arasında yapılacak görüşmenin herhangi bir anlaşmayla bitip bitmeyeceği henüz belirsiz. 

Ancak Guyana lideri, gerilimin başlangıcından bu yana ihtilafın çözümüyle ilgili Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'nı adres gösterdi. 

Ali, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Bu konuda çok katıyız ve tartışmaya açmayacağız" ifadelerini kullandı.

Guyana lideri ayrıca ABD Ordusu Güney Komutanlığı'nın tartışmalı bölgede operasyonlara başladığı iddialarını reddetti. Ali konuyla ilgili, "Venezuela'yı hedef alan askeri operasyon iddiaları yanlış, yanıltıcı ve provokatiftir" diye konuştu.

ABD merkezli NBC News'a röportaj veren İrfan Ali, kritik görüşme öncesinde Venezuela lideri Nicolas Maduro için "haydut" ifadesini kullandı ve ülkesinin bir karış bile toprak vermeyeceğini söyledi.

Son günlerde ABD Ordusu Güney Komutanlığı'na bağlı uçaklar bölgede birkaç uçuş gerçekleştirmiş, Maduro yönetimi bunu "Amerikan müdahalesi" diye nitelemişti.


Independent Türkçe, AP, NBC News

DAHA FAZLA HABER OKU