Bir sanatçının en büyük rezervi: "Söylenmemiş ve görülmemiş olanı var etmek; aklın değil, ancak hayal gücünün zaferi olabilir"

Ressam Vahap Aydoğan: İçerik, duygu ve tasarımın bir kombinasyonunu çiziyorum

Çalışma prensibi tamamen biyografilere dayanan, sıradışı üslubu ile yaşamın dinamiklerini tuvalin ötesine taşıyan Vahap Aydoğan, son zamanlarda birçok yazarın kitap kapaklarına da hayat veriyor.

Dokunduğu binlerce çocuğu, çizdiği yüzlerce biyografiyi ve en son çalışmalarının derinliğini serap gibi yansıtan Aydoğan, kitap kapaklarındaki üretimleriyle hem okurların hem de birçok yazarın dikkatini çekmiş durumda.
 

 

Kendine has çalışmalarıyla sanatsal terapiyi, somut bir düzlemde sanatseverlere sunan ressam Aydoğan'ın çarpıcı içerikleri kendi özelinde bir gizem barındırıyor.

Ressam, aktivist, yazar ve sanatçı kimliği ile birçok projede yer alan Aydoğan, insanın yaşamında biriktirdiği anılarını ve sürreal biyografileri konu alan çalışmalarının derinliğini yıllardır tuval üzerinde inşa ediyor.

Aydoğan'ın şiir, öykü ve astroloji ile ilgili kapak çizimleri için farklı bir yol izlediğini görüyoruz.
 

 

Kitap kapaklarındaki çizimler için izlediği yol, sanatçı için hiç de şaşırtıcı olmamış aslında. Kendisi kapak tasarımları için izlediği yolu şu sözlerle ifade ediyor:

Ben biyografi çalışmalarımda, kişinin duygu dünyasını, yaşadığı anıların izlerini beraber yürüyerek, kişinin imgelerini keşfetmeye çalıştım. Bu keşfe çıkarken izlediğim yol tamamen kişinin anlattıklarına fokuslanmaktı. Ve hayatlarından edindiğim izlenimleri, kişinin imgelerini ıskalamamak adına notlar alırdım günlerce, almaya da devam ediyorum.


Aydoğan, "Kitaplar henüz taslak halindeyken, şiirler daha A4 kağıdında mavi tükenmez kalem ile yazılmışken ki duygusu, yani rezervin ham hali, çizim açısından bana büyük bir ilham kaynağı oldu. Okuduğum onlarca şiir ve yüzlerce sayfayı bir tuvale sığdırmak elbette farklı bir nüans ve farklı bir tad olarak beni motive etti. Çünkü ortaya koyduğunuz eser binlerce kişinin okuyacağı bir kitapta ruh bulacak ve sadece bir çizim ile kalmayacak o kitabın mihenk taşlarını bir kapak resminden okuyabiliyor olacaksınız" diye konuştu.
 

 

Yaptığı işlerin, kültür ve sanatın başka bir alanına yansımasının kendisi için de kolay olmadığını vurgulayan Aydoğan, "Edebi dil ile yazılan şiirlerden, gökyüzüne dair yorum yapan astrologlara, hayal gücüne ya da gerçekleri anlatan öykülerin dizelerini sürreal bir üslup ile tasarlamak gerçekten çok güzel bir deneyim oldu tablolarımda. Biyografilerin karakterini başka bir boyuta taşımak gibi bir his aslında" ifadelerini kullandı.

Ressam Aydoğan, sözlerini şöyle tamamladı:

Açıkçası kitaplar basıma gittikten sonra raflarda ve satış noktalarında hatta reklam afişlerinde kendi eserinize farklı bir pencereden bakmanın heyecanını da ayrıca yaşamış oldum. Yakın zamanda da birçok kitapta yer alacak tasarımları çizmeye de devam etmekteyim. Kısacası; içerik, duygu ve tasarımın bir kombinasyonunu çiziyorum desem daha yerinde olacaktır…
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU