Netflix'in zirvesindeki gerilim izleyicileri öfkelendirdi

Kimileri "Filmin geri kalanı nerede?" diye sorarken bazılarıysa "asıl noktayı kaçırdıklarını" savunuyor

Dünyayı Ardında Bırak, prömiyerini 25 Ekim 2023'te Los Angeles'ta gerçekleşen AFI Fest'te yaptı (Netflix)

Netflix'in merakla beklenen yeni filmi izleyicileri ikiye böldü. Kimileri filmin finalinin "tatmin edici olmadığından" şikayet ederken, kimileri de düşündürücü olduğunu söyleyerek övdü. 

Dünyayı Ardında Bırak'ın (Leave The World Behind) başrollerinde Julia Roberts, Ethan Hawke, Mahershala Ali ve Myha'la Herrol gibi yıldız isimler yer alıyor. 

Obamaların yapım şirketi

Netflix, küresel bir felaketin ortasında hayatta kalma mücadelesi veren iki aileyi merkeze alan kıyamet geriliminin konusunu kısaca şöyle özetliyor:

Lüks bir kiralık evde hafta sonu kaçamağına giden bir ailenin tatili, bir siber saldırının tüm cihazlarını bozması ve kapılarında iki yabancının belirmesiyle tekinsiz bir hâl alır.

Amerikalı yazar Rumaan Alam'ın 2020 tarihli aynı adlı kitabından uyarlanan filmin yönetmenliğini Sam Esmail, yapımcılığınıysa Barack ve Michelle Obama'nın prodüksiyon şirketi Higher Ground üstlendi.

Eleştirmenler sevdi, sinemaseverler öfkelendi

2 saat 20 dakika süren film, eleştiri derleme sitesi Rotten Tomatoes'da 100 üzerinden 75, puan almayı başardı. Sinemaseverlerse eleştirmenlerle aynı görüşü paylaşmıyor. Filmin izleyici skoru sadece 40. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dünyayı Ardında Bırak, 8 Aralık'ta Netflix'te gösterime girdi. İzleyiciler, Türkiye'de ve dünyanın pek çok yerinde en çok seyredilenler listesinde anında zirveye çıkan filmin performanslarını ve sinematografisini övdü.

Ancak pek çok kişi de filmin "berbat" sonuyla mahvolduğunu ve "hiçbir getirisi olmadığını" ileri sürerek, gerilimin "zamanlarını boşa harcadığından" şikâyet etti.

"Filmi böyle bitirmek kimin fikriydi?"

Öfkeli bir izleyici filmin sonundan şikayet etmek için Twitter'ı kullandı:

Dünyayı Ardında Bırak'ı böyle bitirmek kimin fikriydi? Onlarla bir dakikalığına yalnız konuşmak istiyorum...

İkinci bir sosyal medya kullanıcısıysa şöyle yazdı:

Az önce Dünyayı Ardında Bırak'ı izledim. Filmin sonunda paraları mı bitmiş?! Tuhaf.

Başka bir izleyici ekledi:

Dünyayı Ardında Bırak kafamı karıştırdı, neden en heyecanlı yerinde bitirdiler?

"Geri alamayacağım iki saat"

Bir izleyiciyse çok daha öfkeliydi ve sert eleştirilerde bulundu:

Asla geri alamayacağım iki saat. Korkunç bir son. Sevimsiz karakterler. Netflix çöpü.

Bir izleyici gerilimle ilgili hem olumlu hem de olumsuz noktalara parmak bastı: 

Dünyayı Ardında Bırak tuhaf bir film. Oyunculukları beğendim, iyi çekilmiş, harika görünüyor. Kurgu çok iyi, gizem katmanları eklemeye devam ediyor. Ta ki sonuna gelene kadar, tam anlamıyla bir hiçliğe dönüşüyor, gerçekten hiçbir getirisi yok.

Filmin finalini eleştiren bir sosyal medya kullanıcısı, "Dünyayı Ardında Bırak'ın yapımcılarının bu sonu bulurken ne düşündüklerini gerçekten bilmek istiyorum" diye yazdı.

"Filmin geri kalanı nerede?"

Bir sinemasever de filmin kendisini kızdırdığını söyleyerek ekledi:

Dünyayı Ardında Bırak beni çok sinirlendirdi. Filmin geri kalanı nerede?!

Tweet atan bir başkasıysa kendisiyle aynı görüşteki izleyicilere seslendi:

Başka kim Julia Roberts'ın bugün vizyona giren Dünyayı Ardında Bırak filmini izledi, tüyler ürpertici gerilim boyunca koltuğunun ucunda oturdu ama sonra filmi sonundan kesinlikle iğrendi?

Gerilimin finaline değinen bir kullanıcı şöyle yazdı:

Bu komplo filmleri hep açık sonlarla bitiyor. Dünyayı Ardında Bırak harika bir seyirlikti ama o son hiç tatmin edici değildi.

Ancak bazı izleyiciler de insanların filmin sonunun asıl amacını kaçırdığını ve bunun, arkasında daha derin bir anlam yatan kasıtlı bir seçim olduğunu açıklayarak  "not almalarını" tavsiye etti.

"Tüm zamanların en iyi 5 sonundan biri"

Memnun bir sinemasever şöyle yazdı:

Dünyayı Ardında Bırak, genel olarak son derece iyi bir film. Sonu şaka değil, tüm zamanların en iyi 5 sonundan biri. Film yapımı açısından mükemmeldi.

Bir başkası da aynı fikirdeydi:

Dünyayı Ardında Bırak bu yılki filmler arasında en iyi sonlardan birine sahip.

Üçüncü bir kişiyse şunları yazdı: 

Dünyayı Ardında Bırak'ın sonu hakkında endişelenmeyi bırakın ve söylenenlere kulak verin.

Bir izleyici meşhur klasiği örnek göstererek şöyle dedi:

Netflix'teki Dünyayı Ardında Bırak'ın sonunu anlamayan insanlar, klasik Maymunlar Cehennemi'ni (Planet Of The Apes) izlediklerinde gerçekten zorlanacak.

Dünyayı Ardında Bırak'ın yazarı Rumaan, filmin sonundan bahsederken yönetmen Sam Esmail'in çok iyi olduğu, filmin finalini de "çok tatmin edici" bulduğunu söyledi.

"Ben bunu çok seviyorum"

Variety'ye konuşan Rumaan şunları söyledi:

Komik olduğunu söylüyorum ama bunun bir şaka olduğunu düşünmüyorum. Rose'a yapılan bir şaka olduğunu düşünmüyorum. Bunun seyirciye yapılmış bir şaka olduğunu düşünmüyorum. Friends'e yapılan bir şaka olduğunu düşünmüyorum.

"Sanatın bir tür merhem olduğunu hatırlatıyor" yine yazar, sözlerini şöyle sürdürdü: 

Bu filmi izlemenin teatral deneyimi çok güçlü çünkü şimdiye dek seyircilerin sona verdiği tepkiyi üç kez görme şansım oldu ve kimse bundan ne anlam çıkaracağını tam olarak bilmiyor. Bu komik mi? Korkunç mu? Gerçekten bitti mi? Ve ben bunu çok seviyorum.


Independent Türkçe, Daily Mail, Variety, Rotten Tomatoes

DAHA FAZLA HABER OKU