Bismil Belediyesi’nin projesi hayat buldu; 50 aile tarlada hasada başladı

Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’nde 3 ay önce 50 yoksul aileye tahsis edilen arazide hasat başladı. 16 dönümlük bağda 10 ton üzüm, sebze tarlasında ise 50 tondan fazla organik sebze elde edildi

Diyarbakır’a 60 kilometre mesafede bulunan ve verimli arazileri ile bilinen Bismil İlçesi, belediyenin örnek projesi ile yoksul aileleri tarımsal faaliyete yönlendirdi. Tarla sürümü, tohum, damlama sistemi, ulaşım hizmetini belediyenin yaptığı 200 dönümlük arazide özellikle kadın istihdamına öncelik verildi.

Bismil Belediyesi Meclisi, 3 ay önce aldığı kararla ilçede atıl durumda olan belediyeye ait arazinin yoksul ailelere tahsil edilmesi kararlaştırıldı.

Bu karar üzerine belediye görevlileri ve muhtarlardan oluşan bir heyet, 50 yoksul aileyi belirleyerek, 200 dönümlük arazinin bir kısmı tarıma açıldı.
 

IMGL0073.JPG
Fotoğraf: Veysi Polat - Independent Türkçe


Tarlanın çiftini süren, tohumunu tedarik eden, damlama su sistemini kuran belediye, aileler için kurulan çardaklara da mini buzdolabı tahsis etti. 20 dönümlük araziye domates, biber, patlıcan, fasülye, salatalık, karpuz, kavun, kabak ekildi. Toprağı verimli arazide şimdi hasat başladı.
 

IMGL0083.JPG
Fotoğraf: Veysi Polat - Independent Türkçe


“16 dönümlük bağda 10 ton üzüm elde edilecek”

Independent Türkçe'ye konuşan Bismil Belediyesi Eş Başkanı Gülşen Özer, bağ üretiminin yapıldığı 16 dönümlük arazi ile ilgili Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin 2004 yılında bir araştırma yaptığını hatırlatarak, o tarihten itibaren üzüm üretiminin yapıldığını söyledi.
 

Bismil Belediyesi Eşbaşkanları Orhan Ayaz ve Gülşen Özer (3).JPG
Bismil Belediyesi Eş Başkanları Orhan Ayaz ve Gülşen Özer üzüm hasatında / Fotoğraf: Veysi Polat - Independent Türkçe


Özer, “16 dönümlük bir alanı kapsıyor bu bağ. Bu yıl 10 tonluk bir üretim bekliyoruz. Bu üzümlerin bir kısmı pazarlarda satılacak. Bir kısmı da pekmez çevrilecek. Pekmezin tortusundan da sirke üretimi yapılacak. Bunun için bir sirke atölyesini de kadınlarımız için kuracağız. 1 ton civarında pekmez üretimi bekliyoruz. Ayrıca üzümün sarma yaprakları da salamura şeklinde pazarlarda kadınlar tarafından satışa sunulacak” diye konuştu.
 

Bismil Belediyesi Eşbaşkanları Orhan Ayaz ve Gülşen Özer (2).JPG
Fotoğraf: Veysi Polat - Independent Türkçe


“Annelerimiz evlerinde sıcak bir kap yemeğe kavuştu”

Bismil Belediyesi Eş Başkanı Orhan Ayaz, ilçenin verimli arazilere sahip bir yer olduğunu belirterek, yapacakları yeni toprak analizlerine göre diğer arazilerde de uygun ürün yetiştireceklerini söyledi.
 

Bismil Belediyesi Eşbaşkanı Orhan Ayaz.JPG
Bismil Belediyesi Eşbaşkanı Orhan Ayaz / Fotoğraf: Veysi Polat - Independent Türkçe


Belediyenin imkanları dahilinde özellikle kadın istihdamına katkı sunmak istediklerini ifade eden Ayaz, şöyle devam etti:

Bizler fideleri aldık, damlama sistemini kurduk. Bismil Belediyesi olarak bu tarlalarda annelerimize, genç kızlarımıza domates, biber, karpuz, kavun nasıl yetişiyor onun eğitimini de vermek istedik. Hasatla birlikte elde edilen ürünleri pazara kadar götürüyoruz. Elde edilecek gelirin de eşit şekilde 50 aileye paylaşılmak üzere bu organizeyi yaptık.

Ekonomik krizden dolayı geçim sıkıntısı çekiyordu bu aileler. Bu alanı onlara tahsis ettikten sonra en azından bu aileler kendi evlerinde sıcak bir yemeğe kavuştular. Bizi mutlu eden bir tablo oldu. Başka projelerimiz de olacak. Sadece bununla tek yetinmeyeceğiz.

Belediye eş başkanları olarak başka bölgede yetişecek ürünleri belediyemizin ziraat mühendisleri ve Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile birlikte belirleyeceğiz.

 

Bismil Belediyesi Eşbaşkanları Orhan Ayaz ve Gülşen Özer.JPG
Fotoğraf: Veysi Polat - Independent Türkçe


“Ürettiklerimizi semt pazarlarında satıyoruz”

Tarlada çalışan Nesibe Uygun, her sabah saat 05.00’te ürün kesimi için tarlaya geldiklerini ifade ederek şunları söyledi:

Benim adım Nesibe Uygun. Burada tarlada çalışıyoruz. Bostanımız var. Fidanları önce ektik. Şimdi hasat ve pazara sunma zamanı. Her sabah saat 05.00’te buraya gelip ürünleri topluyoruz. Bir kısım arkadaşımız da semt pazarlarına götürüp ürünleri satıyor.

Haftanın 6 günü satışlarımız var, sadece Pazar günü satış yapmıyoruz. Toptan satışımız yok. Direkt halka perakende satışımız var. Kendi ayaklarımızın üzerinde durmak içindir tüm çabamız. Sektörlerin bir çoğu zaten krizde. Bu haliyle üretime de destek sunmuş oluyoruz.

Aynı zamanda organik tarım faaliyeti yapıyoruz. Gübre ve kimyasal ilaç asla kullanmıyoruz. Çünkü kullanılan ilaçların insan sağlığına olumsuz etkisini biliyoruz. Hastalıklara yol açıyor. Kansere yol açıyor. Organik tarımı burada başlattık, geliştirmek istiyoruz.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU