Putin'i fazla kibar olmakla eleştiren hapisteki Rus milliyetçisi seçimlerde aday olmak istiyor

Girkin, 2014'te Kırım'ın ilhakına katıldıktan sonra Ukrayna'nın doğusundaki milis güçlerin başına geçmişti

Ukrayna yönetimi tutuklanmasından önce Girkin'in başına 100 bin dolar ödül koymuştu (Reuters)

Cezaevindeki savaş yanlısı Rus radikal milliyetçi Igor Girkin, gelecek yıl yapılacak seçimlerde başkan adayı olmak istediğini söyledi.

Martta yapılacak seçimlerin hileli olacağını ve kazananın şimdiden belli olduğunu ifade eden Girkin, buna karşın seçim yarışına dahil olmak istediğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eski bir Rus iç istihbaratı Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) subayı olan Girkin, 2014'te Rusya'nın Kırım'ı ilhak ettiği operasyona katılmış ardından Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı milisleri örgütlemek üzere bölgeye gitmişti.

Telegram hesabı üzerinden bir mektup yayımlayan Girkin, tutuklanmadan önce destekçileriyle birlikte siyasete atılma planları yaptığını söyledi.

Girkin, "Çok iyi anlıyorum ki, Rusya'daki mevcut durumda bir seçim kampanyası yürütmek profesyonel kumarbazlarla dolu bir masaya oturmak gibi" ifadelerini kullandı.

Seçimlerde aday olmasına izin verilmeyeceğini düşündüğünü söyleyen Girkin, buna karşı "vatansever güçleri birleştirme" çabalarının Kremlin'in hileli seçim planlarını bozabileceğini belirtti.

Girkin, "Aday olacağım" başlıklı mektubunda, "Bu, iç ve dış tehditlere karşı birleşmek için bir şans" dedi.


Wagner isyanından sonrada cezaevine girdi

Igor Girkin, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı yürütme şeklini en çok eleştiren radikal milliyetçilerden biriydi.

Savaşta daha sert bir tutum izlenilmesini ve ülke çapında seferberlik ilan edilmesini isteyen milliyetçi gruplar, Wagner'in hazirandaki başarısız isyanının ardından Kremlin'in hedeflerinden biri haline gelmişti.

Ukrayna'nın yanı sıra daha önce Çeçenistan ve Moldova'da da görev yapan Girkin, temmuzda "aşırıcılığı teşvik etmek" suçlamasıyla tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

Girkin mayısta yaptığı açıklamada, "Putin, şu anda Rusya Federasyonu'ndaki tek meşru figür" ifadelerini kullanarak Ukrayna'daki savaşa yönelik eleştirilerinden Rus lideri muaf tutmuştu.

Tutuklandıktan sonra ağustosta yaptığı açıklamada Putin'i Rusya'nın güvenlik ve ordu liderlerine "fazla güvenmekle" suçlayan Girkin, Rus liderin "fazla kibar" olduğunu belirterek seçilmesi durumunda Putin'den daha iyi başkanlık yapacağını söylemişti.


Independent Türkçe, Reuters, Newsweek

DAHA FAZLA HABER OKU