Filistinli kaynak: Takas müzakerelerinde ‘48 saat içinde bir anlaşmanın açıklanmasına’ yol açabilecek bir ilerleme yaşandı

Filistinli kaynak, İsrail ile Hamas arasında mahkum takası konusunda anlaşma görüşmelerin sürdüğünü bildirdi

Filistinli bir adam, İsrail’in Gazze’deki Karama mahallesindeki saldırısının ardından oluşan yıkımın ortasında ağlıyor / Fotoğraf: AFP

İsrail ile Hamas arasında rehine ve mahkum takası anlaşması yapılmasına yönelik arabuluculuk sürecine aşina olan Filistinli bir kaynak, yakın zamanda ‘48 saat içinde bir anlaşmanın açıklanmasına yol açabilecek’ bir ilerleme yaşandığını bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şarku’l Avsat’ın Alemu’l Arabi haber ajansından (AWP) aktardığına göre, isminin açıklanmasını istemeyen kaynak, Gazze Şeridi’nde altı haftadır devam eden savaşın sona erdirilmesine yönelik çalışmalar kapsamında İsrail ile Hamas arasında mahkum takası konusunda anlaşma görüşmelerin sürdüğünü bildirdi.

Kaynak, Hamas hareketi ile diğer Filistinli taraflar arasında sahadaki iletişim zorluğunun duyuruda gecikmeye neden olduğunu söyleyerek, şunları ekledi;

Hamas ile İsrail arasında takas sürecinin tüm detayları konusunda anlaşma mevcut ve geriye sadece uygulama tarihinin duyurulması kalıyor.

Müzakerelere yakın kaynak, anlaşmanın nasıl gerçekleşeceğini detaylı olarak şu ifadelerle açıkladı;

Hamas’ın ilk olarak bir dizi çifte vatandaş ve yabancı işçiyi serbest bırakması, ardından ertesi gün Hamas tarafından rehin alınan bir dizi kadın ve çocuğun serbest bırakılması konusunda anlaşmaya varıldı. Anlaşmaya göre, Hamas üçüncü gün geri kalan kadın ve çocukları serbest bırakacak ve İsrailli askeri olmayan tüm rehinelerin isimlerinin yer aldığı bir listeyi teslim edecek.

Kaynak ayrıca, “İsrail ise, ‘taktik ateşkes’ dediği insani ateşkesin ikinci gününde, hapishanelerde tuttuğu Filistinli kadın ve çocukları serbest bırakmayı taahhüt edecek” dedi.

Kaynağa göre, İsrail aynı zamanda ateşkes ilanının başlangıcından itibaren, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) aracılığıyla anlaşma kapsamındaki belirli kuruluşlara, kendi gözetiminde günlük olarak yakıt teslim edecek.

Kaynak, ilk aşamada serbest bırakılanlar arasında tutuklu Fransızların da yer alacağını belirtti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU