Endonezya'da Coldplay konserinin iptal edilmesini isteyen grup polisle çatıştı

Konsere gidenleri "LGBT propagandasıyla" suçladılar

Göstericiler polis tarafından durdurulmadan önce bir kilometreden fazla yürüyüş yaptı (AFP)

Endonezya'da yüzlerce muhafazakar gösterici, Britanyalı rock grubu Coldplay'in ülkede vereceği ilk konseri protesto etti.

Grup üyelerinin LGBT topluluğuna verdiği desteği protesto eden göstericiler polisle çatıştı ve konsere giden kişilere tepki gösterdi.

Daha önce ülkedeki İslami gruplar, "toplumun değerleriyle uyuşmadığı gerekçesiyle" konserin iptal edilmesini istemişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak başkent Cakarta'daki Gelora Bung Karno Stadyumu'nda yapılacak konserin 70 bin bileti satışa çıktıktan saatler sonra tükendi.

Bu akşam gerçekleşecek konser öncesinde yaklaşık 300 kişilik bir grup stadyum çevresinde toplanarak etkinliğe giden kişilere tepki gösterdi.

Kendilerine "LGBT karşıtı hareket" adını veren grup, konsere giden kişileri LGBT propagandası yapmakla ve ülkenin ahlaki değerlerine zarar vermekle suçladı.

Endonezya'daki eşcinsellik, katı İslami yasaların geçerli olduğu Aceh eyaleti dışında suç olarak kabul edilmiyor. Ancak eşçinsel çiftler genelde şiddet, baskı ve ayrımcılıkla karşı karşıya kalıyor.

Ülkenin en güçlü dini kurumu olan Endonezya Ulema Konseyi'nin başkan yardımcısı Envar Abbas, konserin iptal edilmemesine tepki gösterirken, "Coldplay'in LGBT'yi desteklediğini biliyoruz. Şimdi asıl soru, LGBT davranışlarının anayasamıza uygun olup olmadığı. Ülkede tanınan 6 din var ve hiçbiri LGBT'ye izin vermiyor" ifadelerini kullandı.

Cakarta polisinden yapılan açıklamadaysa, göstericilerin izinsiz bir şekilde toplandıklarına dikkat çekildi ve konserin güvenliği için 4 bin polis memurunun görevlendirildiği belirtildi.

Konuyla ilgili Coldplay'den herhangi bir açıklama gelmezken, grup dün solist Chris Martin'in Cakarta sokaklarında yalınayak yürüdüğü bir fotoğraf paylaştı.


Independent Türkçe, Telegraph, ABC News

DAHA FAZLA HABER OKU