Suudi Arabistan "yatırımcı" vizesi üzerindeki kısıtlamaları kaldırdı

Riyad, eş zamanlı olarak Riyad Özel Ekonomik Bölgeler Merkezi'nin kurulduğunu duyurdu

Suudi Arabistan geçen temmuz ayında ticari vizeleri elektronik olarak ve kısıtlama olmaksızın vermeye başladı / Fotoğraf: AFP

Suudi Arabistan'ın ülkedeki yatırımcıları çekmek ve yatırım fırsatlarını artırmak amacıyla attığı adımlar devam ederken, Yatırım ve Dışişleri Bakanlıkları, elektronik ortamda dünyanın geri kalan ülkelerini de kapsayacak şekilde "ziyaretçi yatırımcı" vize verme hizmetinin ikinci aşamasını başlattı.

Atılan bu adım, ülkedeki birçok ekonomik reformun bir parçası olup yatırım sektörlerinin Suudi Arabistan'ın 2030 Vizyonu ile uyumlu isteklerini gerçekleştirmeyi amaçlıyor.

Riyad, ekonominin çarkını hareket ettirmedeki etkin rolleri nedeniyle büyük nitelikli yatırımları çekmeye odaklanarak dünya çapında daha fazla yatırımcı çekmek, yatırım ortamını iyileştirmek ve iş kurmayı kolaylaştırmayı hedefliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yatırımcı vizesinin süresi bir yıl

Suudi Arabistan Yatırım Bakanlığı'nın Entegre Yatırımcı Hizmetleri Müsteşarı Muhammed Ebu Hüseyin, ziyaretçi yatırımcı vizesinin yabancı yatırımcılara fırsatlar sunmayı amaçladığını ifade ederek, yabancı kuruluşların çalışanlarının Yatırım Bakanlığı'nın "Suudi Arabistan'da Yatırım Yap" platformu aracılığıyla elektronik ziyaret vizesine başvurduğunu söyledi.

Ayrıca, başvurunun işleme koyulduğu ve vizenin Dışişleri Bakanlığı'nın ulusal vize platformundan dijital olarak verildiğine dikkati çekerek, bunun elektronik ortamda yapılabileceğini aktardı.

Hüseyin, yatırımcı vizesinin birden fazla girişle bir yıla kadar uzatılabileceğini ve yararlanıcıların bir kısmının Suudi Arabistan'ı ziyaret etmek ve yatırım fırsatlarını incelemek amacıyla hemen vize alabileceğini bildirdi.

Hüseyin, bu kaliteli hizmetin yatırımcılara katma değer sağlayan uygun hizmetlerin sunulması amacıyla Dışişleri Bakanlığı ile ortak çalışmalar ve ortak işbirliğinin bir sonucu olduğunu aktardı.

Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk İşlerinden Sorumlu Müsteşar Ali el Yusuf, yatırımcı vize hizmetinin başlatılmasının Suudi Arabistan'ın 2030 Vizyonu hedeflerine ulaşmak amacıyla konsolosluk hizmetlerine yönelik bir geliştirme projeleri paketi kapsamında geldiğine değinerek, bunun her amaca yönelik ziyaret vizelerini elektronik ortamda düzenleyeceğini, dünyanın her ülkesinde yatırımcı ve iş adamlarına verilen iş ziyareti vizesi dahil olmak üzere Dışişleri Bakanlığı'nın elektronik bize platformu aracılığıyla kaydedileceğini bildirdi.

Ticari vize, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı tarafından Vize Hizmetleri web sitesi aracılığıyla sağlanan elektronik bir hizmet olup, başvuru sahiplerinin Suudi Arabistan'a iki kategoride ziyaret için onay talep etmelerine olanak tanıyor.

Bunlardan ilki ziyaretler (bireyler) olup, yurt dışında ikamet eden ve ülkede çalışmak ve yatırım yapmak isteyen bireylere yönelik tüm vize hizmetlerini kapsıyor.
 


Ekonomik bölgeler

Yurt dışından gelen tüm yatırımcılara Suudi Arabistan'a giriş vizesi verilmesi, Riyad Şehri Kraliyet Komisyonu Yönetim Kurulu'nun rekabet gücünü artırmayı amaçlayan, başkent Riyad Özel Ekonomik Bölgeler Merkezi'nin kurulduğunu duyurmasıyla aynı zamana denk geliyor.

Bu aynı zamanda uluslararası şirketler için önemli bir bölgesel merkez haline gelmek, dünyanın en büyük şehir ekonomilerinden biri olarak ekonomik etkiyi arttırmak ve ülke ekonomisini çeşitlendirmeyi amaçlayan dönüşüm yolculuğunun hedeflerine ulaşmasına katkı sağlıyor.

Duyuruya göre merkez, mali ve idari bağımsızlığa sahip ve başkentin ekonomik bölgelerindeki yeni işletme ve şirketlere ulusal ve uluslararası yeterlilik ve uzmanlığın çekilmesini kolaylaştırmak için çalışacak.

Riyad fırsatların artırılmasına ve cazip bir yatırım ortamı yaratılmasına katkıda bulunup rekabet gücünü artırarak dünyanın en büyük şehir ekonomilerinden biri haline geliyor.


Elektronik vize 63 ülkenin vatandaşı için geçerli

Sivil Havacılık Genel Otoritesine göre, iş vizelerini herhangi bir kısıtlama olmaksızın elektronik ortamda vermeye başlayan Suudi Arabistan, geçen temmuz ayında kendisine gelenler için bu vizeleri kabul etmeye başladı.

Çalışma, ziyaret ve ikamet vizelerinde seyahat eden kişinin pasaportuna vize etiketi yapıştırılmasını öngören eski formül yürürlükten kaldırılarak, vize artık QR kodla sunuluyor.

Bu yılın ocak ayında Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, ülkeye her türlü amaçla gelmeyi kolaylaştırmak ve giriş vizesi alma prosedürlerini kolaylaştırmak amacıyla "elektronik vize" verme hizmetini duyurdu.

Yatırım Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı işbirliğiyle, anlık elektronik vize yararlanıcıları kategorisini, Yatırım Bakanlığı'na bağlı "Suudi Arabistan'da Yatırım Yapın" platformunda açıklanan ülkeleri de kapsayacak şekilde genişletti.  

ABD, İngiltere, Schengen ülkelerinde geçerli turist veya iş vizesi sahibi olanlar, ABD, İngiltere veya  Avrupa Birliği ülkelerinde daimi ikamet sahibi olanlar, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkelerinde en az üç ay süreyle geçerli oturma inine sahip olanlar bu vizeden yararlanabilir.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU