Suudi Arabistan, Gazze savaşını durdurmak temaslarını yoğunlaştırdı

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Ferhan ve İranlı mevkidaşı tehlikeli durumun yansımalarını görüştü

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan / Fotoğraf: AFP

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan dün İran, Fransa, Sri Lanka, İspanya, Malta, Tayland, Güney Afrika ve Belçika dışişleri bakanlarıyla ayrı ayrı olarak Gazze Şeridi ve çevresindeki tehlikeli durumun yansımalarını görüştü.

Bakan, İranlı mevkidaşı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile telefon aracılığıyla görüşürken iki taraf, artan askeri operasyonlar çerçevesinde, uluslararası toplumun ateşkes sağlama ve sivilleri koruma rolünü oynamasının önemine dikkat çekti. Aynı şekilde ikili ilişkiler ve bunları çeşitli alanlarda geliştirmenin yolları da ele alındı.

Şarku’l Avsat’In edindiği bilgilere göre Prens Faysal bin Farhan, Fransız mevkidaşı Catherine Colonna ile de bir telefon görüşmesi yaptı. Suudi yetkili, görüşme sırasında uluslararası yasa ve normlara ve uluslararası insan haklarına bağlı kalarak, kuşatma altındaki Gazze Şeridi’nde saldırıların durdurulmasını ve acil insani ateşkes sağlanmasını amaçlayan ve geçen cuma günü yayınlanan Birleşmiş Milletler (BM) kararına verdiği destekten övgüyle söz etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Askeri gerilim artıyor

İki bakan, ilgili uluslararası kararlara uygun olarak krizi sona erdirmek için siyasi çözümleri desteklemenin öneminin yanı sıra, Gazze Şeridi’ndeki askeri gerilimin artmasını ve insani yardım ve yardım kuruluşlarının Gazze sakinlerine acil ve gerekli yardımı ulaştırmasının önemini görüştü.

Suudi Bakan, Sri Lanka Dışişleri Bakanı Ali Sabry ile yaptığı görüşmede de Sri Lanka’nın Gazze Şeridi’ndeki saldırıların durdurulmasını ve acil insani ateşkes tesis edilmesini amaçlayan BM kararına verdiği desteği takdir etti. İki bakan, Gazze’deki durumla ilgili gelişmeleri ve ateşkesin sağlanması, sivillerin korunması ve insani yardım kuruluşlarının Gazze Şeridi’ne acil ve gerekli yardım sağlamasını mümkün kılmak için uluslararası toplumun rolünü oynamasının önemini ele aldı.

Acil insani ateşkes

Prens Faysal bin Ferhan, İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares’i de telefonla arayarak mevkidaşına Gazze’de saldırıların durdurulması ve acil insani ateşkes sağlanması yönünde geçen cuma günü yayınlanan BM kararına İspanya’nın verdiği destekten dolayı teşekkür etti. İki bakan, kuşatma altındaki bölgedeki tehlikeli durumla ilgili gelişmeleri ve uluslararası toplumun ateşkes sağlama ve sivilleri koruma rolünü oynamasının önemini ele aldı. Kan dökülmesini durdurmak, sivilleri korumak, askeri operasyonları durdurmak ve insani krizin daha da kötüleşmesini engellemek için her türlü çabayı göstermenin önemli olduğunu vurguladılar.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı ayrıca Malta Dışişleri Bakanı Ian Borg ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirerek, Malta’nın geçen cuma günü yayınlanan BM kararına verdiği desteği takdir etti. Bin Farhan, uluslararası toplumun acil ateşkes sağlanmasında üzerine düşen rolü oynamasının, kan dökülmesini durdurmak, savunmasız sivilleri korumak, insani krizin kötüleşmesini önlemek ve kapsamlı ve adil barış yoluna dönüş için uluslararası eylemi güçlendirmek için tüm çabaların sarf edilmesinin önemine dikkati çekti.

Uluslararası toplumun rolü

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, Taylandlı mevkidaşı Barnbury Pahidha Naukara ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Tayland’ın geçen cuma günü yayınlanan ve kuşatma altındaki Gazze Şeridi’nde saldırıların durdurulmasını ve acil insani ateşkes sağlanmasını amaçlayan BM kararına verdiği destekten dolayı takdirini dile getirdi.

Prens Faysal bin Ferhan, sivillerin tam korunmasını sağlamak, kan dökülmesini durdurmak, insani krizin daha da kötüleşmesini önlemek ve Filistin sorununa kapsamlı ve adil bir çözüm bulmak amacıyla, derhal ateşkes sağlanması konusunda uluslararası toplumun üzerine düşeni yapmasının gerekli olduğunu vurguladı.

Sivillerin korunması

Prens Faysal bin Ferhan, Güney Afrika Cumhuriyeti Uluslararası İlişkiler ve İşbirliği Bakanı Grace Naledi Pandor ile de telefon görüşmesi yaptı. Bakan, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin geçen cuma günü yayınlanan ve kuşatma altındaki Gazze Şeridi’nde saldırıların durdurulmasını ve acil insani ateşkes sağlanmasını amaçlayan BM kararına verdiği destekten dolayı takdirini dile getirdi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, sivillerin tam korunmasını sağlamak, kan dökülmesini durdurmak, insani krizin daha da kötüleşmesini önlemek ve Filistin sorununa kapsamlı ve adil bir çözüm bulmak amacıyla, derhal ateşkes sağlanması konusunda uluslararası toplumun üzerine düşeni yapmasının gerekli olduğunu vurguladı.

Prens Faysal bin Ferhan ayrıca, Belçika Krallığı Dışişleri ve Avrupa İşleri, Dış Ticaret ve Federal Kültür Kurumları Bakanı Hadja Lahbib ile de telefon görüşmesi gerçekleştirerek, Belçika’nın geçen cuma günü yayınlanan BM kararına verdiği desteğe övgüde bulundu.

İki bakan, Gazze Şeridi ve çevresindeki son tehlikeli gelişmeleri ele alırken, sivillerin tam korunmasını sağlamak amacıyla uluslararası toplumun derhal ateşkes sağlanması için üzerine düşeni yapmasının önemine dikkat çekti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU