Diyarbakır’da cuma gününden bu yana oğulları S. Çetinkaya’dan haber alamayan aile, evlatlarının dağa kaçırıldığını iddia ederek Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Başkanlığı önünde oturma eylemi başlattı.
Fevziye Çetinkaya, dördü kız 11 çocuğundan biri olan, 17 yaşındaki S. Çetinkaya'nın, 30 Ağustos'ta dağa kaçırıldığını iddia ederek, İl Emniyet Müdürlüğü'ne başvurdu.
Sabah saatlerinde, beraberinde eşi Şahap ve dört çocuğu ile geldiği merkez Bağlar ilçesindeki HDP İl Başkanlığı binası önünde oturma eylemi başlatan anne Çetinkaya, oğlunun bulunup kendilerine teslim edilmesini bekliyor.
“Oğlum Suriye’ye gönderilmiş”
Karakolda yetkililerden öğrendiklerine göre oğullarının Mardin Dargeçit üzerinden Suriye’ye gönderildiğini aktaran baba Şahap Çetinkaya, “Çocuğum Suriye’ye gönderilmiş. Bize yardımcı olunca inşallah çocuğumuzu getireceğiz. Olay sonrası bizde HDP il binası önünde beklemeye başladık. Oğlum gelene kadar buradan kalkmayacağız. Nereye gidelim, imkanımız da yok” dedi.
Hiçbir şey talep etmediklerini, sadece oğullarının geri getirilmesini isteyen anne Feyziye Çetinkaya ise oğulları gelene kadar beklemeye devam edeceklerini söyledi.
“HDP çocukları dağa gönderen bir kurum değildir”
Konuyla ilgili Independent Türkçe’ye konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, aileleri suçlamadıklarını ama birilerinin onları kullanarak HDP’yi kriminalize etmeye çalıştığı söyledi.
“Evladın ne olduğunu bilen insanlarız” diyen İl Eşbaşkanı Ceylan, “Sanki illegal işlerle uğraşıyormuşuz gibi göstermek için direkt veya dolaylı bir yönlendirmeden söz ediyorlar. Samimi söylüyoruz şimdi aile masum bir şekilde İl Başkanlığı binasına geldiğinde camımızı kırmaz, aile masum bir şekilde bizimle görüşmek istediğinde her zaman görüşürüz” dedi.
“Kayyuma karşı ortak ses yükselince birileri harekete geçti”
HDP’nin demokratik bir siyaset kurumu olduğunu, çocukları dağa gönderen bir kurum olmadığını anlatan Ceylan, birilerinin özellikle HDP’yi öyle yapıyormuş gibi göstermek için çabaladığını aktardı.
Kayyum sonrası sürece dikkat çeken Ceylan, devamında şunları söyledi:
Altını çizerek söylüyorum, kayyum gelmeden böyle bir çaba söz konusu değildi.
Bir meşruiyet zemini sağlandı, Türkiye kamuoyu, Kürdistan kamuoyu kayyuma karşı ortak ses çıkarmaya başlayınca birileri işi başka yöne çekmek ve meseleyi kriminalize etmek için çaba sarf etmeye başladı.
Biz işin içinde başka şeylerin olduğunu düşünüyoruz. Doğrusu çok duygusal ve masume bir girişim olduğunu düşünmüyoruz.
© The Independentturkish