İsrail bombardımanında uzuvlarını kaybeden Gazzeli Liyan: Bana bacağımı geri verin

Nasır Hastanesi Başhekimi, "Kaynakların eksikliği ve yaralı sayısının artması nedeniyle doktorlar komplikasyonları önlemek için uzuvları kesme yolundan başka bir seçenek bulamıyor" dedi

Filistinli çocuk Liyan el-Baz, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Nasır Hastanesi'nde tedavi görüyor / Fotoğraf: AFP

Yapay uzuvlar istemiyorum. Bacaklarımı geri verin.

Bacakları kesildikten sonra yattığı hastanede yaşadığı ağrı, onu uykusundan her uyandırdığında dehşet içinde böyle bağırıyor Filistinli kız Liyan el-Baz.

İsrail hava saldırılarının daha fazla can aldığı Gazze Şeridi'nde bacağı kesilen genç kız, temel yaşam koşullarının eksik olduğu bölgede takılan yapay uzuvları reddediyor.

Gözlerini her açtığında, ağrı kesicilerin etkisi kayboluyor. Uyanıp da sarılı bacaklarını gördüğünde ise ağzından şu sözler döküldü:

Yapay bacak istemiyorum. Yenisini tekrar çıkartın. Tamamen kesilmedi, tekrar çıkabilirler. Cuma günü kız kardeşimin evine gittim, doğum yaptı. İlk çocuğu olduğu için ona yardım ediyordum, birden kendimi hastanede buldum.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AFP ekibinin Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'taki Nasır Hastanesi'nin çocuk bölümünde buluştuğu 13 yaşındaki kız, yapay organları yapay organlarla fotoğraf çekmeyi reddediyor. 

Annesi, Liyan'ın geçen hafta Han Yunus'un El Karara mahallesine düzenlenen bombalamada yaralandığını söyledi.

İsrail, Hamas hareketinin 7 Ekim'de gerçekleştirdiği ve İsrail yetkililerine göre, bin 400 kişinin öldüğü saldırıya tepki olarak Gazze Şeridi'ni amansızca bombalıyor.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra'nın 5 Kasım Pazar günü yaptığı açıklamaya göre, savaşın başlangıcından bu yana Gazze Şeridi'nde 4 bin 800'ü çocuk, 9 bin 770 kişi hayatını kaybetti.

Yüzü ve kolları da yaralarla kaplı olan Liyan, şöyle sitem etti:

Arkadaşlarımla hemşire olmayı hayal ediyordum. Arkadaşlarım yürüyüp ben yürüyemiyorken okula nasıl döneceğim?

Protez uzuvlar sökülüyor. Ben sökülebilen bacaklar istemiyorum. Bacaklarımın yeniden çıkmasını istiyorum.


Liyan'ın annesi, "Yanında olacağım canım. Allah'a şükür iyisin, çok iyi durumda olacaksın. Önünde hâlâ bir gelecek var" diyerek onu rahatlatmaya çalışıyor.

47 yaşındaki anne, bombardımanda 2 kızı İhlas ve Hitam ile biri birkaç gün önce doğan olmak üzere 2 torununu hayattan koparttığını söyledi.

Tüm aile yeni doğum yapan İhlas'ın evindeydive hepsi bombardımanda can verdi. 

Morgda iki kızının cesedini teşhis etmek zorunda kalan anne, "Vücutları parçalanmıştı. Hitam'ı küpelerinden, İhlas'ı da ayak parmaklarının şeklinden tanıdım" dedi.

12 Ekim'de bombalı saldırının ardından yan yana iki yatakta yatan 14 yaşındaki Lama El Ağa ile 15 yaşındaki kız kardeşi Sara, yanık koğuşunda tedavi görüyor.

Anneleri de ikisinin arasında gözyaşlarını tutarak başlarında bekliyor.

Annenin anlattığına göre bombalamada Sara'nın ikiz kız kardeşi Sema ve 12 yaşındaki küçük erkek kardeşi Yahya da öldü.

Saçları kısmen kazınan Lama'nın alnında da dikiş ve yanık izleri görülüyor.

Lama, AFP'ye şunları anlattı:

Beni buraya getirdiler. Oturmama yardım etmelerini istedim ve yardım ettiklerinde bacaklarımın kesildiğini gördüm. Göğsümde büyük bir acı ve yangın hissettim ama hâlâ hayatta olduğum için Allah'a şükrettim. Çocukluğumdan beri doktor olmayı hayal ediyordum. Protez taktıracağım, çalışmalarıma azimle devam edeceğim. Kendim ve ailem için güçlü olacağım.
 


Nasır Hastanesi Başhekimi Doktor Nahid Abu Taiyme, çok sayıda yaralı ve mevcut kapasite eksikliği nedeniyle doktorların komplikasyonları önlemek için amputasyondan başka seçeneği olmadığını söyledi.

Taiyme, şu ifadeleri kullandı:

Bazen karar vermek çok zor, çünkü yaralı kişinin hayatını kurtarmakla yaralı uzvunu kurtarmak arasında seçim yapmak zorunda kalıyoruz.


Doğu Han Yunus'ta 14 yaşındaki Ahmed Ebu Şahma, futbol forması ve şortuyla, futbol oynayan kuzenlerinin arasında, moloz haline gelen evinin avlusunda koltuk değneklerine dayanarak yürüyor.

Ailesinin yaşadığı binayı yıkan, altı kuzeni ve amcasının karısını öldüren bomba sonucu sağ bacağı kesildi.

Ahmed, olayı şöyle anlattı:

Uyandığımda kardeşime bacağımın nerede olduğunu sordum. Yerinde olduğunu söyledi ama anesteziden dolayı hissedemedim, sonra kuzenim söyledi. Çok ağladım, ağlamayı bıraktım, şükürler olsun dedim ve sonra tekrar ağlamaya başladım. Günlerce böyle devam etti. Aklıma ilk gelen, savaştan bir hafta önce mahallede katıldığım akademide her gün antrenman yaptığım ve artık yürüyemeyecek ve futbol oynayamayacağım oldu.


Ahmed, İspanyol kulübü Barcelona'nın, kuzenleri de onun rakibi İspanyol kulübü Real Madrid'i destekliyor.

Kuzeni Ferid Ebu Şahma, "Eski günlerin geri döneceğini ve Ahmed'in bacağının geri geleceğini bilsem, Ahmed'in takımını destekler ve Real Madrid'i terk ederdim" dedi.

 

 

Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU