Uluslararası Af Örgütü dün yayımladığı raporda, Burkina Faso'daki en az 46 bölgenin geçen temmuz ayında silahlı aşırılık yanlısı gruplar tarafından kuşatıldığını, sivillere karşı suçlar ve insan hakları ihlallerine maruz kaldığını açıkladı.
Bir sivil toplum kuruluşu da temmuz ayında Burkina Faso'da en az 46 bölgenin silahlı gruplar tarafından uygulanan bir tür kuşatma altında olduğunu belirtti.
Ayrıca bu grupların El-Kaide ve DEAŞ'a bağlı olduğuna dikkat çekildi.
Raporda, söz konusu köyler ve şehirlerin ülke genelinde yer aldığı belirtilirken, Sahel (kuzey) ve Boucle du Mouhoun (batı) bölgelerinin en çok etkilenen yerler olduğu kaydedildi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Rapora göre Uluslararası Af Örgütü, ordunun veya ulusun savunması için gönüllülerin (sivil ordu gönüllüleri) bulunduğu bir köy veya şehri, silahlı gruplar tarafından kuşatılmış olarak sınıflandırıyor.
Ayrıca silahlı gruplar, kişilere, mallara ve hizmetlere erişimi engelledi ve kısıtladı.
"Bu silahlı gruplar, kuşatma altındaki vatandaşların yiyecek, içme suyu ve tıbbi tedaviye erişimini engelliyor ve onları göçe zorluyor" ifadelerine yer verilen raporda, söz konusu gurupların kadın ve kızları kaçırdığı, sivillere karşı ölümcül saldırılar gerçekleştirdiği ifade edildi.
Sivil toplum kuruluşu ACLED'e göre Burkina Faso'da silahlı aşırılık yanlısı grupların uyguladığı şiddet, 2023'ün başından beri 6 bin olmak üzere 2015'ten bu yana hem sivil hem de askeri personel olmak üzere 17 binden fazla kişinin ölümüne neden oldu. Ülkede ayrıca iki milyondan fazla yerinden edilmiş insan da bulunuyor.
Uluslararası Af Örgütü, 2023'de köy ve şehirlere uygulanan faaliyetlerin genişletilmesinden bu yana raporunda insani durumun keskin bir şekilde kötüleştiğini belirtti.
Kuruluşa göre Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi'ne göre her beş vatandaştan biri, yani 4,7 milyon insan insani yardıma ihtiyaç duyuyor.
Raporda ayrıca, çatışmalar nedeniyle 373 tıp merkezinin kapatıldığı ve bu durumun 3,5 milyon kişinin tedaviye erişimini zorlaştırdığı belirtildi.
Örgüt, Burkina Faso hükümetinin insani ihtiyaçlara yanıt verme konusunda istekli olduğunu aktardı.
Ancak aynı zamanda hayır kuruluşlarının çalışmalarını ve yardıma muhtaç sivillere erişimi engelleyen önlemler uygulamaya koyulması nedeniyle üzüntüsünü dile getirdi.
Raporda, Burkina Faso'nun 2022'de iki askeri darbeye tanık olduğu, son olarak geçici Cumhurbaşkanı İbrahim Traore'nin iktidara geldiği belirtildi.
Rapor, Kasım 2022'de Holdi (kuzey) köyünde silahlı kuvvetler tarafından işlenen suçlar hakkında bilgi ve ifadeler toplandığına dikkati çekti.
Independent Türkçe, AFP