Yerleşimciler Batı Şeria'da ikinci bir Nekbe uyarısında bulundu

On binlerce Müslümanın Mescid-i Aksa'ya ulaşması engellendi

İsrail polisi dün Mescid-i Aksa'da namaz kılınmasını engelledi / Fotoğraf: AFP

Gazze Şeridi'ne saldırı sürerken İsrail polis ve ordu güçleri Doğu Kudüs ve Batı Şeria sakinlerine karşı şiddet uygulamalarına hız verdi. Cuma günü, Cenin ve Kalkilya'da dört Filistinli genç öldürüldü. Ayrıca on binlerce kişinin cuma namazı için Mescid-i Aksa'ya girmesi de engellendi.

Kudüs İslam Vakıfları Dairesi, İsrail işgal güçlerinin Mescid-i Aksa çevresinde ve ziyaretçilerine uyguladığı sıkı askeri tedbirler nedeniyle Mescid-i Aksa'da yalnızca beş bin kişinin cuma namazı kıldığını bildirdi. 70 yaş altı Müslümanların camiye girişi engellendi ve haftada 50 bin kişi namaz kılabilirken bu sayı beş bine düştü. Ayrıca caminin meclis kapısına gelen çok sayıda kişiye de saldırıldı. Bunun, namaz kılmak isteyenlerin sayısında önemli bir azalmaya neden olduğu kaydedildi.

İsrail makamları, geçtiğimiz hafta cuma günü Gazze Savaşı nedeniyle kısıtlama tedbirleri almıştı ve bu hafta kısıtlamalarını yeniden uyguladı. Doğu Kudüs'ün her semtinde yüzlerce genç, sokaklarda, surların karşısında ve Eski Şehir dışında toplu namaz kılmak için girişimde bulundu. Ancak güçler üzerlerine plastik kaplı mermiler ve göz yaşartıcı gaz ile ateş açtı ve onları Vadi el-Cevz ve diğer semtlerin sokaklarında kovaladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre Batı Şeria'daki yerleşimciler de Filistinlilere yönelik 1948'dekine benzer, öldürme ve yerinden etme de dahil olmak üzere ‘yeni bir Nekbe’ yaşanacağı uyarısında bulundu. Bunu, Salfit'in kuzeybatısındaki (kuzey) Derastiya kasabası yakınlarındaki Filistinli çiftçilerin araçlarına broşürler yerleştirerek yaptılar. Batı Şeria'daki Filistinli vatandaşları tehdit ettiler ve köylerini ve kasabalarını terk edip Ürdün'e gitmelerini söylediler. Eğer ayrılmazlarsa Filistinliler saldırıya uğrayacak ve zorla yerlerinden edilecekleri ifade edildi.

Derastiya belediye başkanı Firas Ziyab şu açıklamada bulundu:

"Sömürgecilerin yaptığı eski ve açıkça görülebilen bir yöntem. Vatandaşlara Filistinlileri topraklarından çıkarmayı amaçlayan sömürgecilerin saldırılarına karşı dikkatli olmaya ve dikkatli olma çağrısında bulunuyoruz.”

Sosyal medya platformlarında aktif olan aktivistler, araçlardan birine asılan bildirinin bir fotoğrafını paylaştılar. Bildiride şu ifadelere yer verildi:

“1948'deki gibi bir felaket istediniz (konuşma Filistinlilere yöneliktir). Vallahi yakında başınız belaya girecek. Düzgün bir şekilde Ürdün'e kaçmak için son şansınız var. Bundan sonra her düşmanı yok edeceğiz ve sizi Allah'ın bizim için yazdığı kutsal topraklarımızdan zorla çıkaracağız."

Kanlı baskı kapsamında dün Cenin ve Kalkilya'da dört Filistinli gencin öldürüldüğü bildirildi. Cenin'in Yamun kasabasından Abdullah Ebu Hica ve Cenin Mülteci Kampı'ndan 24 yaşındaki Eyser Muhammed el-Amir öldürüldü. Cenin Mülteci Kampı'nın yakınlarında, dün sabah ordu güçleriyle çıkan silahlı çatışmalarda öldürülen Cevad et-Türki'nin cesedine de ulaşıldı. Ayrıca geçtiğimiz perşembe günü gece yarısından sonra işgal güçlerinin işgal altındaki Batı Şeria'nın birkaç şehrine ve kasabasına düzenlediği baskınlarda çıkan çatışmalarda da yaralananlar oldu.

Filistin Kızılayı, ‘Cenin'deki çatışmalarda, iki gencin hastanede öldüğü doğrulanmadan önce, biri çok ciddi olduğu açıklanan gerçek mermilerle üç kişinin yaralandığını’ bildirdi. Tubas'ta yaralı bir kişinin tedavisi sırasında ekiplerinin işgal askerlerinin ateşine maruz kaldığı kaydedildi. 

Cenin'deki direniş grupları, birkaç noktada İsrail güçleri ve zırhlı araçlarını kurşun ve bombalarla hedef alan çatışmalar ilan etti. Bu yerler arasında İbn Sina Hastanesi ve Zehra Mahallesi civarı yer alıyor. Ordu, Cenin'e takviye kuvvet ve zırhlı araçlar gönderdi. Ayrıca şehirde dronlar görüldü ve İsrail işgalinin buldozerleri mülteci kampının çevresindeki sokakları tahrip etti.  Cuma sabahı, ordu güçleri ayrıca Nablus, el-Halil, Eriha ve diğer Filistin şehirlerine baskın düzenledi.

Nablus'ta, güçler şehri doğu ve batı yönlerinden işgal etti ve sokaklarında zırhlı araçlarını sürdü. Filistin Kızılayı, kentte ordu güçleriyle yaşanan çatışmalarda, biri göğüs ve sırttan olmak üzere üç gerçek kurşunla yaralanma meydana geldiğini açıkladı.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre İsrail güçleri El-Halil'e baskın düzenledi.

Eriha'da da şehrin doğu girişinden baskın yapıldı. Kentin bitişiğindeki Ayn es-Sultan ve Akabat Cebr kamplarının da baskına tanık olduğu bölgede gençler ile işgal güçleri arasında şiddetli çatışmalar yaşandı.

Ayrıca dün sabah, İsrail ordusunun Batı Şeria'daki Kalkilya şehrine düzenlediği baskın sırasında Filistinliler ile İsrail ordusu arasında çıkan çatışmalarda bir genç öldürüldü. Filistinli kaynaklar, öldürülen kişinin serbest bırakılmış bir esir olan 26 yaşındaki Kassam Abdulhafız olduğunu bildirdi. Ordu, çatışmalar sırasında açtığı ateş sonucu ile söz konusu genci öldürdü. Kalkilya'daki ulusal ve İslami güçler, şehidin ruhuna saygı için genel grev ilan etti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU